Dezvoltatorii lucrează constant pentru realizarea de noi aplicații pentru companii, orientarea mergând mult către zona dispozitivelor mobile și operării în cloud. Piața este în plină dezvoltare, cererea în creștere, dar totuși există o serie de greșeli în abordarea dezvoltării acestui tip de aplicații.
Dezvoltarea unei aplicații pentru dispozitivele mobile nu este la fel cum este o aplicație pentru web, necesitățile fiind diferite, începând cu faptul că pot exista restricții date de sistemul de operare, indisponibilitatea conexiunii la internet, ciclu de lucru diferit, interacțiunea cu alte dispozitive sau diferite moduri de lucru. De asemenea o aplicație de acest tip trebuie să fie adaptabilă și la multitudinea de rezoluții și formate ale ecranelor dispozitivelor mobile.
O abordare greșită este concepția că angajații unei companii vor adopta rapid aplicația. Acest lucru nu se va întâmpla rapid, în special daca noile aplicații vin cu funcții complicate sau noi față de cele utilizate anterior de angajați. Aplicația trebuie să fie rapidă și practică, mult mai bună față de anterioarele utilizate de angajați, pentru a nu se ajunge în situația ca aceștia să revină la vechile aplicații.
Dezvoltarea aplicațiilor în regim propriu este o altă abordare greșită, aplicațiile pentru companii fiind dezvoltate atât în colaborare cu departamentele IT ale acestora dar și lucrând cu alți dezvoltatori. De cele mai multe ori o aplicație nu este suficientă pentru tot ceea ce doresc în prezent companiile.
Aplicațiile trebuie realizate într-un mod eficient și profesionist, de cele mai multe ori dezvoltatorii se limitează la modelul de aplicații utilizat de Facebook, dar fără a lua în calcul că exemplul dat utilizează departamente mari IT, cu experți și dezvoltatorii care lucrează în echipă și cu bugete mari pentru dezvoltarea acestor aplicații.
O altă provocare complicată este că utilizatorii nu vor avea constant acces la internet, din motive variate. Există multe zone unde conexiunea este slabă sau inexistentă, fiind strict necesară o stocare a datelor în dispozitiv, pentru ca aplicația să poată funcționa normal și în mod fără internet.
Securitatea aplicației este o condiție principală pentru adoptarea ei de către companii, fiind necesară luarea în considerare a implementării soluțiilor de siguranță și criptare încă din cele mai incipiente faze ale dezvoltării aplicației. Altfel, va fi complicat ca aceste funcții să fie adăugate ulterior, când deja aplicația este instalată și comunica cu serverele și utilizează date importante.
Utilizarea corespunzătoare a resurselor de memorie trebuie să fie optimă, utilizatorii implementând aplicația pe o gamă largă de dispozitive, cu configurații hardware diferite, mai slabe sau mai puternice, mult mai variate față de cele ale PC-urilor sau laptopurilor.
O altă abordare greșită este cea a compatibilității cu sisteme de operare viitoare, testarea aplicației fiind necesară pe aceste sisteme înainte de lansarea lor, la fel cum este și în cazul actualizărilor importante. Utilizatorii vor vrea să utilizeze aplicația în condiții normale indiferent de tipul și data sistemului de operare instalat pe dispozitivul mobil.