Nevoia legată de existenţa unui CIO care să gestioneze eficient infrastructura IT a unei firme care activează în domeniul medical este tot mai bine înţeleasă de către firmele private, mai ales de către cele care asigură şi servicii de tip spital pacienţilor. Lucrurile nu stau la fel în cazul spitalelor şi unităţilor medicale de stat, dar aşa ceva nu ar trebui să mai mire pe nimeni.
De ce este atât de important un CIO dedicat în acest domeniu? Sănătatea publică nu este, în general, o afacere axată pe consumatori, deşi anumite zone, precum asigurările de sănătate, încep din ce în ce mai mult să ţintească beneficiari individuali cu produse croite conform nevoilor lor. Problema fundamentală în acest domeniu este aceea a utilizării eficiente a datelor acumulate pentru luarea unor decizii de tratament optime.
Datele acumulate, care în cea mai mare parte se referă la pacienţi, trebuie să respecte trei deziderate fundamentale: să fie confidenţiale, să fie relevante pentru luarea deciziilor de îngrijire a pacienţilor şi să fie disponibile, de preferinţă oriunde şi oricând, atât personalului medical, cât şi pacienţilor. În tot acest peisaj, implicită este chestiunea asigurării securităţii acestor date.
Relevanţa datelor reprezintă, din acest punct de vedere, un exemplu al importanţei folosirii eficiente a infrastructurii IT. Multe organizaţii de asigurare a sănătăţii, în special spitalele, operează cu volume relativ mici de date. Integritatea acestor date este adesea compromisă de folosirea unor date insuficiente, incorecte sau incomplete. Acest fapt nu numai că reduce dimensiunile seturilor de date disponibile pentru analize robuste, dar prezintă riscuri pentru siguranţa pacienţilor în situaţiile în care se trag concluzii eronate din folosirea unor seturi greşite de date.
Mai mult, creşterea anticipată a volumelor de date din folosirea Internet of Things (IoT) va duce la creşterea complexităţii proceselor de prelucrare a datelor din punct de vedere al integrării, standardizării şi normalizării acestora în scopul de a le face mai eficient utilizabile pentru analize. Fie şi doar din acest punct de vedere, un CIO care conduce o echipă profesionistă este cel mai bine poziţionat pentru a face faţă acestei complexităţi în creştere.
Cele de mai sus sunt motive pentru a afirma că rolul unui CIO din domeniul medical se va schimba dramatic în viitorul apropiat, mai ales în contextul folosirii tot mai extinse a unor concepte precum cloud computing şi externalizarea de servicii IT. Într-un astfel de context, directorii IT vor avea tot mai mult obligaţia (şi oportunitatea) de a-şi face cunoscută adevărata valoare decidenţilor de la vârful afacerii, pentru a prelua un rol de leadership în transformarea companiilor în care activează.