Fenomenul Big Data a trecut deja de la stadiul de concept şi cuvânt la modă la stadiul de soluţie de uz curent pentru multe firme care vor să-şi optimizeze afacerile.
Revista Club IT&C, în parteneriat cu IBM România, a organizat pe 28 ianuarie evenimentul intitulat “Big Data – conceptul tehnologic optim pentru medii cu aversiune la risc”, un eveniment destinat organizaţiilor din România care vor să implementeze acest concept cu scopul de a-şi optimiza afacerile.
Deşi Big Data s-a lansat, ca şi concept tehnologic, având ca ţintă iniţială organizaţiile mari şi foarte mari, cele care au de prelucrat cele mai mari volume de date structurate şi nestructurate, evoluţia tehnologiei permite la ora actuală ca aplicarea acestui concept să fie eficientă şi pentru o ţară ca România, unde volumele de date nu sunt încă impresionante.
Acesta a fost, de altfel, şi unul din mesajele principale exprimate de partenerul principal al evenimentului, IBM România. Adresându-se audienţei, Gulsun Emuler, BIG DATA & Analytics Leader, IBM CEE & Rusia, a declarat: “Implementările Big Data existente deja în regiunea pe care eu o coordonez în cadrul IBM demonstrează cu prisosinţă că de pe urma acestui concept pot profita organizaţii de cele mai diverse mărimi şi structuri, desigur cu respectarea anumitor condiţionalităţi rezultate din nevoia de a fructifica la maxim avantajele lui.”
“Volumul de date existente în lume creşte exponenţial de la o zi la alta. În atari condiţii, cine reuşeşte să extragă din aceste date, răspândite în cele mai diverse medii, informaţii utile pentru optimizarea propriei afaceri va avea numai de câştigat. Iar în acest sens, IBM vine în ajutorul tuturor doritorilor prin suitele sale de soluţii şi sisteme inteligente de prelucrare a informaţiei,” a adăugat Gulsun Emuler.
Oficialul IBM a prezentat, de altfel, în partea a doua a evenimentului, o serie de studii de caz răspândite, ca arie geografică, pe întreg mapamondul. Cele mai multe dintre ele au privit, însă, regiunea pe care o coordonează şi din care face parte şi România. Au fost astfel prezentate implementări Big Data la o firmă de comerţ din Turcia, la un operator de telecomunicaţii din Rusia şi la o instituţie financiar-bancară, tot din Rusia, toate aceste exemple ilustrând modurile concrete în care clienţii au beneficiat de pe urma implementărilor de soluţii.
Evenimentul organizat de Club IT&C a fost conceput ca un eveniment integrat, în sensul în care audienţa să aibă parte de informaţii cât mai complete privitoare la întreaga sferă de cuprindere a conceptului Big Data.
De aceea, unul din ceilalţi parteneri, APC by Schneider Electric, s-a referit la relaţia strânsă dintre Big Data şi centrele de date, în sensul soluţiilor celor mai eficiente de folosire a infrastructurilor pentru astfel de centre de date.“Centrele de date şi, implicit, procesele de analizare a datelor din cadrul conceptului Big Data, sunt mari consumatoare de energie,” a declaratEduard Bodor, Data Center BDM for Central Europe, APC by Schneider Electric. “De aceea, noi venim cu soluţii de infrastructură care să optimizeze consumul de energie. Astfel de soluţii vor deveni din ce în ce mai necesare, pe măsură ce volumele de date supuse analizelor vor cunoaşte o dezvoltare exponenţială în timpi extrem de scurţi.”
Şi pentru că orice înseamnă IT la ora actuală înseamnă şi securitate a datelor, cel de-al treilea partener al evenimentului, BISS, unul din cei mai importanţi furnizori de soluţii de securitate de pe piaţa locală, s-a referit la modalităţile concrete prin care se poate asigura un asemenea “zid de apărare” într-un univers digital din ce în ce mai complicat, în cadrul căruia conceptul Big Data joacă un rol tot mai mare.
“Problematica asigurării securităţii datelor analizate devine tot mai mult o zonă simplă şi extrem de complicată în acelaşi timp,” a declarat Daniel Ilieș, BISS. “Simplă deoarece interfeţele de lucru devin tot mai facile, pe măsură ce aplicaţiile software de management al soluţiei sunt tot mai intuitive. Complicată deoarece în special în universul Big Data decidenţii din cadrul afacerii care foloseşte o asemenea soluţie au nevoie de răspunsuri proactive, în timp real, pentru chestiunile legate de afacerile pe care le conduc. De aceea, din punctul meu de vedere, asigurarea securităţii datelor într-un univers marcat de Big Data va deveni tot mai mult o operaţiune asigurată eficient doar de firme dedicate acestei problematici.”
Evenimentul organizat de revista Club IT&C la hotelul Intercontinental din Bucureşti a avut ca audienţă persoane de decizie sau cu influenţă în luarea deciziilor provenind în special din zona administraţiei publice, a utilităţilor publice, dar şi a câtorva sectoare cheie din economia românească, aşa cum sunt cel financiar-bancar şi cel al telecomunicaţiilor.
Organizatorul a benficiat în pregătirea evenimentului, alături de IBM România, APC by Schneider Electricsau BISS și de sprijinul partenerilor de la YMENS si HyperCubic.