A durat aproximativ 70 de ani, iar fenomenul de globalizare a facilitat accesul tuturor. Acum suntem interconectati, comunicam in timp real, insa suntem lipsiti de intimitate, aspect care tine doar de modul in care asimilam si folosim informatiile primite sau tehnologia pusa la dispozitie aproape in vrac, fara manual de utilizare. De fapt, un manual de utilizare ar complica lucrurile, acum totul este intuitiv, simplu si extrem de accesibil.
Voi face apel la filmul lui Morten Tyldum, The Imitation Game, doar din perspectiva domeniului pe care il reprezint si mentionez ca aparitia tehnologiei a avut la baza o nevoie umana instinctul de supravietuire, in contextul unei conflagratii mondiale. Al Doilea Razboi Mondial a provocat moartea a peste 70 milioane de oameni, insa noile tehnologii si schimbarile la nivel geopolitic, cultural si economic, au fost fara precedent.
Pe langa limbajul aproape binar, evidentiat foarte bine de interpretul savantului matematician Alan Turing, este de remarcat faptul ca tehnologia primara folosita, detinea de atunci un rol covarsitor, doar gradul de expunere era diferit. In functie de planul si de modul in care o folosesti, tehnologia poate servi unui scop benefic sau malefic. Alan Turing este considerat parintele inteligentei artificiale, al informaticii, a salvat aproximativ 14 milioane de vieti omenesti, scurtand razboiul cu o perioada cuprinsa intre 2 si 4 ani de zile, iar printre altele a decodificat limbajul de comunicare de aici si cheia succesului sau. Ulterior, acest limbaj de comunicare a devenit unul de programare si serveste in momentul de fata unui spectru foarte larg de aplicatii.
Cloud-ul actual nu este altceva decat laboratorul lui Alan Turing din Bletchley Park, adus la parametrii secolului 21 si fara posibilitatea de ai cunoaste amplasarea geografica. Se inturnesc astfel conditiile unui data center care decodifica si manipuleaza in fiecare secunda miliarde de informatii. Motivatiile pot fi speculate, insa sper sa nu ajung vreodata sa le vad materializate pe deplin.
Prefer sa ma rezum la a constata evolutia tehnologica, care este atat de semnificativa incat parcursul sau nu poate fi cuprins intr-un
singur articol, insa consider ca se singularizeaza cateva idei de baza: trebuie sa identificam nevoia si sa o adaptam contextului in care ne aflam trebuie sa intelegem inainte de a folosi trebuie sa o folosim cu moderatie in ideea controlului si a confidentialitatii.
de Alex Trifu – Sales Manager, HyperCubic IT Outsourcing