Un anunţ de săptămâna trecută aparţinând Organizaţiei Mondiale a Comerţului are darul de ilustra faptul că, pe parte de IT cel puţin, globalizarea şi-a atins deja efectele şi, pe cale de consecinţă, orice măsură de reglementare din calea acestui fenomen a devenit inutilă. Concret, este vorba de faptul că membrii OMC, reprezentând exportatori importanţi de produse aparţinând zonei de tehnologie a informaţiei au convenit să elimine orice fel de tarife şi bariere vamale pentru mai mult de 200 de produse aparţinând acestei categorii.
Conform oficialilor OMC, comerţul anual la nivel mondial cu aceste produse este apreciat la peste 1,3 trilioane dolari americani şi reprezintă circa 7% din volumul total al comerţului global. Practic, el a depit comerţul cu produse din zone mai tradiţionale, precum produsele din industria auto-moto, cele din industria textilă şi cele din industria metalurgică adunate la un loc. Aceiaşi oficiali susţin că eliminarea taxelor şi tarifelor vamale asupra comerţului cu produse IT va genera un impact imens. Şi asta deoarece măsura va duce la sprijinirea micşorării preţurilor pentru astfel de produse, inclusiv în multe alte sectoare care folosesc produse IT pentru activităţi esenţiale afacerilor, iar prin ricoşeu va ajuta la crearea de locuri de muncă şi la stimularea creşterii PIB-ului la nivel mondial.
Printre produsele prevăzute în acord se numără semiconductoarele de generaţie nouă, sistemele de navigaţie GPS, produsele medicale care includ echipamente cu rezonanţă magnetică, echipamente pentru producerea circuitelor imprimate, sateliţi de telecomunicaţii şi ecranele cu atingere tactilă. Conform termenilor acordului, cele mai multe tarife şi taxe vamale vor fi eliminate pentru astfel de produse în mai puţin de trei ani, reducerile devenind operaţionale din 2016.
Acordul semnat prevede, de asemenea, o clauză de angajament din partea semnatarilor pentru abordarea zonei barierelor netarifare din sectorul IT şi pentru menţinerea listei de produse acoperite de acord sub supraveghere pentru a se determina dacă e nevoie de o lărgire ulterioară a acestei liste în conformitate cu evoluţia tehnologică.
Cât de repede se vor traduce în fapte prevederile acestui acord şi pentru tot ceea ce înseamnă univers IT sau care utilizează masiv IT-ul în România rămâne de văzut.
de Bogdan Marchidanu