Bizpoint — February 4, 2016 at 7:44 am

Revenire la matca antreprenorială

by

 

istock_000011776794smallCu câteva zile în urmă, media intenaţională relata despre faptul că unul din giganţii integrării de date, compania Informatica, a redevenit companie privată, după ce a fost publică ani de zile, prin intermediul unor investiţii private care totalizează 5,3 miliarde USD şi care includ contribuţii din partea Microsoft şi Salesforce.com.

O astfel de tranzacţie înseamnă, practic, că acţiunile Informatica au încetat să mai fie tranzacţionate pe piaţa de capital Nasdaq. Conform anunţului de la momentul respectiv, acţionarilor existenţi urmează să li se plătească 48,75 USD pentru fiecare acţiune deţinută. Mutarea efectuată de această companie devine extrem de interesantă prin faptul că ea accentuează o tendinţă devenită vizibilă cu ceva vreme în urmă.

Este vorba de tendinţa de revenire a marilor companii IT la matca antreprenorială. O tendinţă pe care au urmat-o până acum, în afară de Informatica, nume precum Tibco Software, Riverbed, Compuware şi, poate cel mai răsunător nume pentru piaţa românească, Dell Computers. De ce a apărut această tendinţă? Pur şi simplu deoarece fondatorii respectivelor companii au constatat că trecerea în mediul privat permite companiilor pe care ei le conduc să iasă de sub supravegherea investitorilor publici, mult prea adesea concentraţi doar asupra profiturilor trimestriale şi nu asupra dezvoltării afacerii.

Conform analiştilor, participarea Microsoft şi Salesforce la această tranzacţie va avea implicaţii financiare şi strategice. Asta deoarece ambele companii vor căuta să obţină profituri de pe urma investiţiei efectuate, în acelaşi timp sărind în ajutorul unui partener important de talie globală. Valoarea investiţiilor efectuate de cele două companii IT nu a fost făcută publică. Pe lângă ele, alţi participanţi la această tranzacţie numără nume precum Permira şi Canada Pension Plan Investment Board.

Conform analiştilor, mutarea anunţată va permite companiei Informatica să se concentreze pe acţiuni strategice de mai mare importanţă, chiar şi cu riscul sacrificării veniturilor trimestriale, precum şi să-şi schimbe direcţia managerială de acţiune de la performanţele financiare la oportunităţile de creştere pe termen lung.