Declarația unui oficial Symantec conform căruia soluțiile software antivirus au “murit”, a bulversat companiile din întreaga lume și pe utilizatorii de Internet. Care este, de fapt, realitatea despre tehnologia antivirus?
În fiecare zi, G DATA SecurityLabs descoperă mai mult de 8.000 de noi tulpini de programe malware. Viteza de reacție la adresa noilor amenințări și performanțele tehnologiilor integrate sunt factori esențiali în lupta împotriva malware-ului. Programele antivirus care se bazează doar pe baze de semnături de viruși sunt demult depășite. Tocmai de aceea, soluțiile moderne de securitate se bazează pe o combinație de tehnologii proactive și reactive, protejând chiar și împotriva amenințărilor necunoscute. Acesta este motivul pentru care Ralf Benzmuller, șeful G DATA SecurityLabs, crede că protecția antivirus este înca de neînlocuit.
Furnizori importanți au dezvoltat și integrat de ani de zile procese de protecție pe mai multe niveluri în soluțiile proprii, astfel încât să poată evita programele malware necunoscute și preveni exploatarea breșelor de securitate din programe. Aceasta a dat naștere la sisteme care au combinat semnăturile de viruși cu tehnologia defensivă proactivă și controlul dispozitivelor și al aplicațiilor și pune la dispoziția companiilor managementul patch-urilor, pentru a închide prompt breșele de securitate ale programelor.
Securitatea companiilor a adoptat un concept global
Este cert că o protecție eficientă a infrastructurii IT necesită tehnologii suplimentare și concepte de securitate, de genul instrumentelor de criptare pentru datele de valoare, firewall-uri și sisteme care permit implementarea politicilor de companie și managementul dispozitivelor.
“Securizarea rețelelor complexe ale companiilor este o sarcină dificilă. Soluțiile antivirus eficiente, care reprezintă o parte din tehnologiile strategice defensive ce protejează pe mai multe fronturi, vor rămâne prima opțiune în asigurarea unei protecții eficiente împotriva programelor malware,” este mesajul venit din direcția lui Ralf Benzmuller.
Care este situația utilizatorilor casnici?
Conform expertului, soluțiile antivirus sunt cea mai importantă componentă pentru a nu deveni victime ale infractorilor cibernetici. “Din punctul de vedere al utilizatorilor casnici, lucrurile sunt diferite. Aceștia nu au nevoie de protejarea unor rețele mari, cu structuri eterogene, care să-i ferească de atacuri interne sau externe,” spune Benzmuller. “Pentru utilizatorii casnici, protecția antivirus este un factor esențial în protejarea computerelor împotriva atacurilor actuale.”