INTERVIU — February 9, 2016 at 3:32 pm

Bogdan Herea: Vreau să îl descopăr pe următorul Mark Zuckerberg

by

Bogdan Herea
Bogdan Herea

Aveți încredere în instinctele voastre și nu vă opriți chiar dacă greșiți – sunt doar două dintre sfaturile pe care Bogdan Herea, fondatorul grupului PITECH+PLUSși al școlii ACADEMY+PLUS, le oferă colaboratorilor săi. L-am întâlnit pe Bogdan la etajul 3 al clădirii Coratim Business Center, din Cluj-Napoca, acolo unde se află PITECH+PLUS și, mai nou,ACADEMY+PLUS. Îmbrăcat asemeni elevilor de la școală, Bogdan se amestecă ușor printre ei. Entuziasmat, ca și echipa lui, ne povestește că astăzi tocmai a lansat o provocare: cine știe ce reprezintă imprimeul de pe tricoul lui primește un coș cu bomboane. Ne-am încercat și noi norocul însă ne-am ales doar cu un pahar de apă; logo-ul Github nu este comun printre jurnaliști.

Club IT&C: Sunt puțini români care se reîntorc în țară, mai ales cei din generația ta. De ce ai făcut pasul acesta?
Bogdan Herea:
Am știut întotdeauna că o sa revin în România. Nu a fost o decizie, a fost doar un obiectiv pe care mi l-am setat și pe care l-am respectat.
Într-o perioadă oarecum tulbure pentru țara noastră, o bursă în străinatate era practic un bilet de voie. Am tratat cu maximă seriozitate această oportunitate deoarece pentru noi românii, pe vremea aceea nu era loc de greșeli.
Se punea mult accent pe practica la INSA; acolo am înțeles cât de important este acest lucru pentru un inginer.
După absolvire am rămas în Franța, angajat în diverse poziții. Nu am crezut niciodată despre mine că sunt un programator foarte bun, în schimb mă descurcam excelent când trebuia să fac lucrurile să se întâmple.
În același timp, în România lucrurile mergeau în direcția bună și am început să investighez ce oportunități aș avea dacă m-aș întoarce.
Voiam sa încerc ceva pe cont propriu însă eram conștient că în Franța nu aș avea nicio șansă. Oricât de bun aș fi fost nu aș fi putut construi un model sustenabil fără o investiție substanțială. Și nu aveam nici un leu, doar o valiză cu haine și multă voință.

Club IT&C: Te-ai intors în România într-un moment în care IT-ul nu era o industrie foarte dezvoltată la noi. În Cluj-Napoca nu existau atâtea companii, iar forța de muncă era relativ ușor de găsit. Cum ai simțit evoluția asta de-a lungul anilor?
Bogdan Herea:
Da, într-adevar, la finalul anului 2005 când am fondat PiTechnologies, astăzi PITECH+PLUS, am început cu 10 angajați care lucrau în PHP. La momentul respectiv îmi doream să duc compania într-o direcție în care vom putea într-o zi să avem toate capabilitățile pentru a vinde nu doar servicii, ci și produse.
După aproape 9 ani pe piață, în 2014, strategia noastră operațională include această trecere. Momentan lucrâm la un produs inovator pentru piața din România și în același timp ne pregătim de școală; în noiembrie candidații validați la ACADEMY+PLUS încep cursurile.
Legat de cum am simțit evoluția de-a lungul anilor, sunt multe lucruri de spus. În primul rând pentru mine evoluția vine dintr-un proces de învățare și cred că o afacere se construiește prin intermediul oamenilor pe care îi ai aproape și nu neapărat grație unui context economic favorabil. Desigur, mediul de afaceri, industria, reglementările juridice sunt importante, dar la finalul zilei este vorba despre oamenii din spatele lor, cei care fac lucrurile să se întâmple și totodată despre suportul pe care ți-l oferă familia.

Club IT&C: Fără investiții străine, cu capital 100% românesc și foarte discreți. Cum ați reușit?
Bogdan Herea:
Da, dar am dublă cetățenie! … Glumesc! România este o țară cu informaticieni buni, sunt multe țări care cumpără servicii de la companiile românești de IT. Cred că răspunsul e simplu, am reușit să creăm valoare strict prin prisma lucrurilor pe care știm cum să le facem, nu am avut nevoie de investiții străine. Am livrat și am încasat. Nu avem stocuri, nu avem capabilități logistice, e mai simplu din punctul acesta de vedere.
În ceea ce privește discreția am încercat să ne concentrăm pe ce avem de făcut și să facem cât mai bine. Strategia noastră a fost să lăsăm proiectele să vorbească despre noi. E mai greu să crești așa într-adevăr, dar pe termen lung ești onest, sustenabil și oamenii au încredere în tine.


Mediul de afaceri, industria, reglementările juridice sunt importante, dar la finalul zilei este vorba despre oamenii din spatele lor, cei care fac lucrurile să se întâmple.


Club IT&C: Ok, practic ne-ai spus că ai ales să pui oamenii înaintea profitului personal. Ce urmează? De ce te trezești din pat dimineața?
Bogdan Herea:
Buna întrebare! În afară de soția mea, Ruxandra, nu m-a întrebat nimeni asta. Ei bine, în ultimii ani am înțeles câteva lucruri prin prisma experienței antreprenoriale. Cred că cel mai important dintre ele este acela că nu ești un om complet dacă nu te gândești la cei din jurul tău. Am încercat să imprim asta și angajaților mei. Practic, eu cred că o afacere este sănătoasă atunci când se preocupă de sănătatea mediului în care activează.
Asta înseamnă că dincolo de viața afacerii mele îmi concentrez eforturile pentru a schimba ceva în bine în societatea în care trăiesc. Scopul meu în anii următori este să ofer unor tineri talentați, care nu își permit costurile unei specializări de elită, oportunitatea de a învăța după aceeași programă și metodă după care se pregătesc cele mai antrenate minți ale Europei.
Pe scurt, mă trezesc din pat dimineața pentru că îmi doresc să îl descopăr pe următorul Mark Zuckerberg. Este printre candidații la ACADEMY+PLUS.
adsc_0002
Club IT&C: Puteai să alegi să investești în orice. De ce tocmai într-o școală neconvențională de IT într-o țară ca România, unde societatea este încă tradiționalistă din punctul ăsta de vedere?
Bogdan Herea:
Da și nu. Eu cred că lumea se poate schimba doar prin educație. Orice altceva este ca o pastilă pentru dureri de cap. Îți trece o perioadă, dar cauza persistă.
Într-adevăr, nu am o misiune ușoară. În România nu există conceptul de școală lansată de o companie privată, însă am făcut toate demersurile pentru a putea oferi o formă de recunoaștere a studiilor. La final, fiecare absolvent primește un certificat de analist programator recunoscut de autoritățile române și totodată perfect valid în Europa. În același timp vorbim despre o școală axată pe practică, construită pe nevoile industriei și gata să răspundă oricărei probleme informatice. Ce poți să îți dorești mai mult?
Și asta v-o spun din experiență. La noi în companie, departamentul de resurse umane este cel mai în gardă. Am lucrat mult pe partea asta de-a lungul anilor și am reușit să dezvoltăm un program de training care se adresează studenților din cadrul secțiilor cu profil IT.
De două ori pe an recrutăm studenți pe care îi învățăm cum să aplice practic teoria pe care o învață. Nu e simplu pentru nici una dintre părți. Ei pe de o parte se adaptează greu, noi pe de altă parte investim. La final, doar cei mai buni sunt selectați pentru angajare.

Club IT&C: De ce crezi atât de mult într-un proiect de genul acesta? Care este barometrul tău intern care spune că o să funcționeze?
Bogdan Herea:
Poate să pară ciudat dar eu cred că dacă un lucru este “croit” pentru tine o să îl recunoști fără să ai în spate un proces cognitiv. Unii îi spun God feeling. Așa și eu acum, mă uit la candidații din Piscina și de la o zi la alta îi văd tot mai pasionați. Cum să nu cred în proiect?

Club IT&C: Cum ai reușit să aduci platforma asta în România? Căutai un parteneriat de genul acesta sau a fost pur și simplu o întâmplare?
Bogdan Herea:
În primul rând, experiența de la PITECH+PLUS și-a spus cuvântul. Cum vă spuneam, când am văzut cât de greu este să găsești candidați valoroși, am creat un program de training intern. Așadar aveam cumva o deschidere în direcția asta numai că nu la scara despre care vorbim la ACADEMY+PLUS și nu cu aceeași adresabilitate.
Lucrurile s-au legat la finalul anului 2013, practic atunci i-am cunoscut pe membrii staff-ului de la Ecole 42 din Paris, Franța. Împreună cu ei am decis să încheiem acest parteneriat.
În Franța, 42 este visul oricărui programator talentat. Anul trecut au avut 50.000 de aplicanți.

Club IT&C : De unde vine succesul proiectului 42?
Bogdan Herea:
Am văzut recent o conferință a lui Sir Ken Robinson – un militant pentru educație alternativă foarte cunoscut peste hotare – în care sugera că metoda 42 este un preview al educației din viitor.
Sunt două motive fundamentale aici: pe de o parte curricula este construită pe cerințele pieței, iar pe de altă parte metoda este construită ținând cont de personalitatea elevilor.
Pornind de aici e simplu – un proces de selecție menit să indentifice cu strictețe acei candidați care au predispoziție să învețe programare și o programă care ține cont de cerințele pieței active.
În momentul în care devin absolvenți, acești tineri vor putea fi integrați direct într-o echipă funcțională, compania nu trebuie să mai investească în formarea lor.

Club IT&C: Ce părere ai despre sistemul educațional românesc actual?
Bogdan Herea:
Este o lume a contrastelor. Pot să vorbesc doar despre ce văd, iar în momentul de față văd lotul olimpic al României cum aduce în fiecare an în țară medalii la diverse discipline (informatică, matematică, fizică, chimie) iar, pe partea cealaltă, văd promovabilitatea la examenul de Bacalaureat în scădere an de an și mă intreb ce șanse au cei care nu promovează.
Asta dacă vorbim de învățământ liceal. Dacă vorbim despre învățământul universitar văd că primim CV-uri ale unor persoane a căror diplomă nu reflectă nicio competență practică sau persoane foarte pregătite într-un domeniu diferit de cel în care au absolvit.
Pe scurt, foarte greu o diplomă îți garantează un loc de muncă în același domeniu. În IT e mai simplu, dar ce facem cu un absolvent de studii europene? Câți dintre ei profesează și mai concret, ce anume ar trebui să profeseze un astfel de candidat? Sincer nu am idee, dar uneori mă intreb.

Club IT&C: De ce crezi că am ajuns în punctul acesta?
Bogdan Herea:
Nu fac parte din sistem, însă pot să cred că Romania a trecut prin multe schimbări sociale. Practic avem 3 generații care au aparținut unor epoci diferite, sunt multe contraste. Singurul lucru pe care însă pot să îl menționez este acela că întotdeauna mediul privat a fost mai dinamic decât mediul public. Asta este realitatea, o știm cu toții.

Club IT&C: Cum sunt candidații la ACADEMY+PLUS?
Bogdan Herea:
Sunt la fel de neconvenționali ca și scoala în sine. Unii dintre ei sunt foarte maturi pentru vârsta lor, alții foarte pregătiți, alții foarte hotărâți. Avem un candidat care a picat testele la prima Piscina și a venit din nou la a doua. E un efort mare. O Piscina presupune prezența zilnică a candidaților la sediul nostru deoarece programul este instalat pe un intranet localizat. Suntem conectați cu francezii și lucrăm în timp real, însă nu există posibilitatea de externalizare a conținutului. Vă imaginați așadar cât efort trebuie să depună un candidat care primește aproape zilnic evaluări a căror rezolvare este condiționată de un timp limită.
Pe de altă parte, oricine poate fi student la noi dacă vrea să învețe. Testarea nu te lasă practic să greșești. Li se dă o listă de exerciții și sunt contra timp cu rezolvările. Au la dispoziție tutoriale video, mentori și alti colegi cu care se pot consulta.
La finalul zilei înveți cum să ceri, ce să ceri și unde să cauți, mai departe trebuie doar să vrei.
Apoi, cursurile sunt concepute sub forma studiilor de caz. Se lucrează în echipă, se noteaza în echipă. Ești propriul tău stăpân și ai responsabilitatea vieții tale. Când le dai o viziune practică de genul”dacă nu știi să faci, nu vei avea un loc de muncă”, încep să se puna în mișcare alte mecanisme. Și nu forțăm lucrurile cu nimic, nu avem de ce.

Club IT&C: Cum vezi lucrurile peste câțiva ani?
Bogdan Herea:
Vreau să îl descopăr pe următorul Mark Zuckerberg, v-am spus.
Serios vorbind, în primul rand cred că vom ajuta un pic industria, în al doilea rând cred că vom rezolva un pic și problemele de absorbție ale celor care nu au obținut o diplomă din varii motive.
Practic, obiectivul final este să selectăm dintre cei care urmează cursurile acele profile de antreprenori și împreună să cream produse informatice în cadrul incubatorului de Start-up-uri pe care îl atașăm școlii.

Scurtă biografie

Născut și crescut în București, Bogdan Herea este unul dintre puținii români care au avut oportunitatea de a studia în străinătate într-o perioadă oarecum incertă pentru România, primii ani după ‘89. Olimpic la fizică și competitor serios la matematică, Bogdan a obținut o bursă la Institutul Național de Știinte Aplicate Lyon, Franța. După finalizarea studiilor, la fel ca și alti colegi de-ai lui, avea să lucreze pentru multinaționalele din Occident. Însă după 13 ani departe de casă, s-a întors în România hotărât să-și testeze instinctele antreprenoriale. La finalul anului 2005 avea să fondeze la Cluj-Napoca o companie de servicii IT, PITECH+PLUS. Astăzi, cu aproximativ 250 de angajati, Bogdan se gândește la viitorul unei noi generații de programatori pe care își propune să o pregatească la ACADEMY+PLUS, școala de informatică pe care a lansat-o în mai 2014 în parteneriat cu prestigioasa școală 42 din Paris.