Alimentată de convergenţa dintre mediul social, mobil, cloud şi big data, precum şi de cererea privind accesul la informaţii oricând şi oriunde, tehnologia are un puternic impact în zonele de business ale unei companii. Despre inovaţia tehnologică, modul în care schimbă aceasta modelele de afaceri şi cloud, am discutat cu Costin Matache, Director Executiv Ymens.
Club IT&C: Ce înseamnă inovația în IT și Cloud în ziua de azi?
Costin Matache: În ultimii ani, inovația în IT a presupus convergența tehnologiilor tradiționale spre conceptele moderne, vehiculate de experți și vendori, precum Cloud, Big Data, IoT, BYOD etc. Tranziția marilor companii de tehnologie, dar și a startup-urilor în aceste noi direcții a avut un impact semnificativ asupra ofertei cu care ne întâlnim astăzi în piață în calitate de consumatori de soluții software, hardware și servicii. Inovația în IT se concentrează astfel pe cerințele și nevoile clientului, mai mult decât oricând în ultima decadă. Beneficiile pe care clienții le obțin și le așteaptă în ziua de astăzi de la soluțiile pe care le folosesc demonstrează faptul că inovația în IT are implicații mult mai largi decât cele strict legate de reducerea costurilor și accesul la instrumente IT ușor de
folosit.
În acest context, vedem inovația în IT ca unul dintre principalele motoare de dezvoltare a societății în general. La Ymens, plecând de la rolul și avantajele Cloud-ului în particular, încercăm să remodelăm prin inovație modul în care este consumat IT-ul de către mediul de afaceri, administrația publică și cetățeni. Din perspectiva noastră, inovația în cloud trebuie să se îndrepte spre rezolvarea problemelor de adopție și generarea de noi soluții de business care pot reinventa modelele operaționale ale companiilor, indiferent că vorbim despre sectorul Enterprise sau despre IMM-uri.
Club IT&C: Cum se traduce inovația tehnologică în inovație pentru beneficiarul final?
Costin Matache: De cele mai multe ori, lucrăm împreună cu beneficiarul final pentru a explora modalitățile în care putem avea, prin implementarea unei soluții cloud, cel mai mare impact în organizație. Pornim de la rolul de catalizator pe care îl are tehnologia și dezvoltăm, împreună cu clientul, soluția potrivită care să îl ajute în atingerea obiectivelor proprii.
Practic, IT-ul este un instrument de lucru pentru companii, acestea venind cu conținutul. În acest context, beneficiul major pe care îl poate obține o companie din utilizarea unei soluții cloud este acela de a folosi informațiile și fluxurile de lucru pentru a susține inovația în propriul domeniu de activitate.
Să luăm ca exemplu, potențialul pe care aplicațiile care au la bază Microsoft Azure îl au în a transforma fundamental businessul.
Clienții pot beneficia de servicii cloud care să le ofere acces la diverse date critice pentru business-ul lor, în timp real, plecând de la informații care se schimbă rapid, din variate categorii, cum ar fi cele despre starea meteorologică, financiare, geografice sau demografice.
Cloud-ul, alimentat cu astfel de date și bazat pe o infrastructură scalabilă, permite un număr practic nelimitat de conexiuni atunci când datele pot fi partajate și accesate pe dispozitive și sisteme interconectate.
Acesta este și motivul pentru care conceptul de IoT a captat imaginația oamenilor, o multitudine de companii fiind interesate să conecteze aplicații și echipamente pentru a optimiza procese de business și a îmbunătăți operațiunile.
Club IT&C: Cum susțineți clienții în atingerea acestor obiective?
Costin Matache: În calitate de prim broker de cloud din România, ne-am luat un angajament important în fața clienților noștri, respectiv acela de a continua să investim în inovație, atât din perspectiva proiectelor tehnologice pe care le derulăm, dar și prin oferta noastră dedicată mediului privat cât și organizațiilor publice. Suntem implicați, astfel, în mai multe proiecte de R&D prin programe de cercetare precum FP7 și Horizon 2020 și încercăm să creăm soluții tehnologice pentru a depăși obstacolele cele mai des întâlnite în adopția cloud-ului atât la nivel european cât și local.
Alături de clienții noștri, identificăm principalele provocări de business cu care aceștia se confruntă și le punem la dispoziție o ofertă diversificată de aplicații cloud și servicii cu valoare adăugată din zona de securitate IT, infrastructură sau Managed IT Services. Ne aliniem continuu la tendințele din piață. Estimăm, astfel, că peste 70% din companiile Enterprise din România folosesc deja soluții cloud, cu predilecție sub forma de Private Cloud sau Hybrid Cloud. Credem că acest procent va crește considerabil în următorii ani, la nivelul tuturor companiilor, ca urmare a tendințelor din regiune care vor fi transmise la nivel de HQ către filialele românești dar și ca urmare a unor nevoi reale de optimizare a costurilor și creștere a flexibilității și agilității în piață.
Pentru companiile românești, am creionat și o ofertă atractivă care aduce un credit de consum în Microsoft Azure de până la 500 euro pe lună. Ne dorim ca tot mai multe organizații să experimenteze platforma Microsoft Azure pentru propria activitate și susținuți de experții noștri, gata oricând să asigure servicii de consultanță sau implementare. Microsoft Azure răspunde la multe dintre provocările companiilor legate de necesitatea unei infrastructuri cu costuri minime sau extinderea infrastructurii IT existente, arhivarea sau criptarea datelor, rularea de aplicații, testarea acestora, partajarea de fișiere de largi dimensiuni și multe altele, totul întâmplându-se în condiții de siguranță și protecție a datelor.
Mai ales pentru anumite zone de business, scalabilitatea infrastructurii devine o prioritate, alături de asigurarea continuității activității în caz de dezastru prin servicii performante de back-up sau disaster recovery în cloud.
Prin competența de Microsoft Cloud Platform pentru dezvoltarea de aplicații și soluții bazate pe infrastructura Microsoft Azure ne propunem să susținem companiile din România în extinderea și scalarea infrastructurii de IT, oferindu-le servicii de Disaster Recovery, Back-up sau Storage în condițiile de fiabilitate și siguranță de care au nevoie.
Club IT&C: Cât de deschiși sunt românii la cloud și la inovația prin astfel de soluții?
Costin Matache: Deschiderea spre cloud și, indirect spre posibilitățile de inovație pe care cloud-ul le aduce într-o organizație depinde
într-o măsură importantă de gradul de educație cu privire la trend-urile tehnologice din industrie. Companiile din zona de Enterprise văd în cloud, Business Intelligence, mobilitate și digitalizare principalele zone de investiție pentru perioada următoare, ceea ce subliniază și o aliniere cu tendințele la nivel global dacă ne raportăm la un studiu Gartner care indică aceste zone printre prioritățile rolului de CIO pentru 2016. Analizate atent, toate aceste direcții de dezvoltare au la bază datele pe care utilizatorii și companiile le creează și le folosesc. Fie că este vorba despre analiza acestora pentru definirea strategiei viitoare de business, pentru obținerea unei imagini complete asupra resurselor disponibile sau a bazei de clienți sau pentru accelerarea procesului decizional, partajarea lor în cloud sau accesarea lor de oriunde, oricând, folosind dispozitive și aplicații mobile devine un “must-have” al oricărei organizații moderne și competitive.
În segmentul IMM-urilor, la nivel european, conform unui studiu Eurostat, cca 64% dintre companiile mici și mijlocii folosesc cloud, în medie 3 aplicații la nivel de companie.
În România, conform Cărții Albe emise de CNIPMMR în 2015, peste 11% dintre IMM-uri folosesc cloud, în creștere cu peste 2 procente față de anul anterior, iar peste 16% își propun să folosească aplicații cloud în perioada următoare.
Cloud-ul are oportunitatea în România de a deveni un trend-setter din punctul de vedere al inovației tehnologice, transformarea digitală a companiilor devenind în scurt timp o necesitate mai mult decât o tendință, pentru orice companie. Volumul de date creat în prezent este uriaș și crește într-un ritm accelerat, odată cu numărul tot mai mare de utilizatori conectați la Internet. În 2020, Gartner estimează că peste 25 de miliarde de dispozitive la nivel global vor genera și face schimb de cantități de date inimaginabil de mari. Pentru companiile românești, această perspectivă poate fi văzută ca o provocare sau ca o mare oportunitate. Prin soluțiile pe
care le dezvoltăm, prin serviciile pe care le oferim, suntem alături de acele organizații gata să transforme informația într-o puternică sursă de avantaj competitiv și inovație.