GE va lansa Predix Cloud, primul serviciu cloud creat special pentru datele industriale si prelucrarea acestora, care va permite liniilor aeriene, spitalelor, companiilor petroliere si altor utilizatori sa capteze si sa analizeze rapid, intr-un mediu securizat, mari volume de diferite tipuri de date – de la imagini RMN 3D, la datele privind noxele emise de locomotive.
Conform cifrelor companiei, pana in 2020, vor fi conectate la internet 50 de miliarde de dispozitive, care vor transmite zilnic mai multi terabiti de date, o imensa menajerie digitala care va include tot, de la dispozitive comerciale, cum ar fi ceasurile Apple si termostatele Nest, la motoare cu reactie si centrale electrice.
„Un cloud construit special pentru a capta si a analiza datele industriale va elimina pentru totdeauna problemele neprevazute si oportunitatile ratate,” a declarat Harel Kodesh, vicepresedinte si manager general GE Software pentru platforma de software GE Predix. „Natura dispozitivelor in cauza este foarte diferita de cea a tabletelor sau a telefoanelor inteligente”, spune acesta. „Adesea, acestea sunt considerate a face parte din infrastructura critica.”
Importanta cloud-ului Predix deriva si din faptul ca datele industriale evolueaza cu o viteza extrem de mare, care este departe de a se reduce in viitor. Conform estimarilor, in urmatorii 15 ani, pe piata vor fi investite 60 de trilioane de dolari in infrastructura digitala. O analiza mai rapida si mai eficienta a datelor intr-un cloud securizat ar putea permite companiilor sa economiseasca miliarde de dolari, anual.
Cloud-ul Predix va permite utilizatorilor sa gestioneze date din diferite medii cloud, va oferi acces dezvoltatorilor de aplicatii si va gazdui si date silo, conform cerintelor de reglementare. „Va pune bazele unei economii bazate pe aplicatii industriale, care vor creste valoarea utilajelor, flotelor si fabricilor”, spune Kodesh. „Va permite comunitatii dezvoltatorilor sa colaboreze si sa implementeze cu rapiditate aplicatii industriale, intr-un mediu extrem de bine protejat.”
In lume exista deja centre de date masive, care stocheaza muzica, fotografii, informatii legate de activitatile sportive si alte date comerciale. Insa GE este de parere ca datele industriale, care se dezvolta cu o viteza de doua ori mai mare decat orice alt sector, au nevoie de un cloud puternic, care sa poata stoca si prelucra informatii, indiferent daca acestea sunt transmise in cea mai buna forma sau nu.
„Datele despre care vorbim sunt diferite de o fotografie postata pe Facebook, care este bine definita”, mai spune Harel Kodesh. „Unii dintre senzorii cu care sunt echipati utilajele ar putea functiona defectuos, iar datele transmise de acestea ar putea fi corupte si, prin urmare, trebuie curatate, normalizate, comprimate si compilate intr-un mod sigur si eficient.”