Pentru articolul de față am primit o sarcină foarte dificilă. De ce este dificilă? Pentru că la început nu pare așa. Mai pe scurt, nu am de prezentat o tehnologie nouă, un concept, o soluție, nu, am de prezentat un echipament, un simplu echipament.
Neavând nici o idee de cum să încep, o să plec de la o formulă consacrată:
A fost odată ca niciodată….un switch. Ce era așa important la el? După multă vreme, era un switch ce adună la un loc toate tehnologiile importante de la Allied Telesis într-un singur pachet fără un preț usturător. Lăsând gluma la o parte, switch-ul de basm poartă numele de x510 și vine standard cu porturi Gigabit și 10G, 2 surse de alimentare, VCStack, LD-VCStack, EPSRing și AMF.
Pentru cei care nu au mai vizitat de ceva timp site-ul nostru:
VCStack este o tehnologie proprietară de stack-are ce permite ca mai multe echipamente din aceeași familie să se comporte ca unul singur din toate punctele de vedere, atât management cât și funcțional.
LD-VC
Stack
, este aplicarea aceleași tehnologii de mai sus peste legături de distanță mare, permițând realizarea unui echipament distribuit ce simplifică mult design-ul și operarea unei rețele
EPSR este un protocol de reziliență ce permite reconvergența traseelor de rețea în 50ms sau mai puțin în funcție de design.
AMF – AlliedTelesis Management Framework, cel mai nou membru al familiei de protocoale proprietare AlliedTelesis ce permite administrarea facilă precum și automatizarea funcțiilor de management pentru rețele întregi fără a mai necesita software separat.
Pe lângă toate acestea, x510 mai este
și un switch cu capabilități L3.
Deja sună destul de bine, dar acesta nu este echipamentul despre care trebuia să vorbesc astăzi. Dat fiind că una dintre aplicațiile favorite al firmei la care lucrez este supravegherea video, x510 trebuia adaptat astfel încât să se potrivească și mai bine acestei soluții.
Aici intră în scenă familia IX5 cu primul său model AT-IX5-28GPX. Cei de la R&D au luat un x510 cu 28 de porturi și l-au modificat în câteva dintre punctele esențiale pentru a putea funcționa cât mai bine în aplicațiile de supraveghere video.
În primul rând a primit o gamă de temperatură de operare extinsă astfel încât să poată funcționa și în afara unor camere dotate cu aer condiționat.
În al doilea rând, a primit capabilități PoE extinse, IX5-28GPX fiind capabil de a furniza alimentare PoE+, 802.3at, pe toate cele 24 de porturi de cupru ale sale.
A treia modificare este la nivelul surselor. Suplimentarea bugetului PoE atrage după sine necesitatea unor surse de putere mai mare, 800W în cazul de față. Dar nu aceasta este singura diferență, IX5-28GPX fiind dotat cu surse hot-swappable ce pot fi schimbate de utilizator, ceea ce înseamnă că defectarea unei surse a echipamentului nu mai necesită scoaterea sa din producție pentru a fi trimis la reparații. Un alt avantaj al adoptării acestei soluții este faptul că utilizatorul își poate alege dacă are nevoie de tot bugetul PoE sau de o fracțiune a sa și poate cumpăra a doua sursă doar dacă/când are nevoie de ea.
Pe lăngă aceste modificări, IX5 rămâne un switch L3 ca și ruda sa apropiată x510, cu toate funcțiile pe care le-am amintit mai devreme. Pentru orice alte informații despre acest echipamente sau celelalte serii nou apărute în portofoliul nostru, pagina www.alliedtelesis.com vă stă ca întotdeauna la dispoziție, la fel cum o facem și noi prin intermediul romania@alliedtelesis.com.
De Alexandru Gaiu, PreSales Engineer la Allied Telesis