Expert IT — February 13, 2016 at 12:58 pm

Patru tendinte care vor transforma frontiera digitala in 2016

by

185037802De la robotica si inteligenta artificiala la realitatea virtuala, anul acesta, inovatiile digitale vor evolua intr-un ritm accelerat.

Schimbarea a fost intotdeauna prezenta, dar acum evolueaza mai repede ca oricand. Ritmul exponential al inovatiilor tehnologice va duce la o „templozie” (eng. templosion), in care schimbari din ce in ce mai importante se vor produce la intervale de timp tot mai scurte. Impactul acestui proces de accelerare – si al transformarii digitale – va fi resimtit peste tot, sustin Erica Orange, vicepresedinte executiv al The Future Hunters, un boutique de consultanta futurist, care analizeaza tendintele globale pe termen lung, si Jared Weiner, vicepresedinte The Future Hunters. Potrivit celor doi analisti, exista cateva domenii care, anul acesta, vor intra in era “temploziei”:

– „Muncreatie” (eng. workcreation): aparitia unei noi clase inovatoare

Robotii sunt din ce in ce mai intens pregatiti sa ajunga la dexteritatea si viteza de executie umana, iar acest nou val de tehnologii revolutionare poate executa automat nu doar sarcinile manuale, ci si pe cele cognitive. In urmatorul deceniu, pana la 44% din locurile de munca actuale ar putea fi automatizate, ceea ce ar putea duce la o epoca a somajului tehnologic, in care specialistii IT si inginerii de software, practic, ne scot de pe piata muncii cu inventiile lor. Numarul total de locuri de munca va fi intr-o continua si constanta scadere.

Dat fiind ca masinariile inteligente ne vor scuti de sarcinile plictisitoare si repetitive, s-ar putea ca acest lucru sa ne permita sa avem mai mult timp pentru inovatii. Caile traditionale catre viabilitatea economica vor disparea, iar prezenta fizica a oamenilor nu va mai fi necesara. In schimb, mintea umana va putea fi folosita in moduri mult mai incitante.

Abilitati cum ar fi capacitatea de relationare, colaborare, empatie si sensibilitate culturala vor deveni moneda de schimb a viitorului.

– Netul neuronal: urmatoarea frontiera pentru inteligenta artificiala.

In centrul uneia dintre cele mai mari dezbateri filozofice se regaseste intrebarea daca inteligenta artificiala (IA) va putea vreodata reda in totalitate inteligenta umana. Daca ne indreptam, cu adevarat, spre un viitor al muncreatiei, poate adevarata inteligenta artificiala exprima creativitate, empatie, emotii? Intre “destept” si “inteligent” este o mare diferenta. Cu mult timp in urma deja, am reusit sa cream sisteme “destepte” – care pot absorbi si integra instructiuni – dar adevarata provocare consta in dezvoltarea de sisteme “inteligente” – capabile sa gaseasca solutii la probleme cu care nu s-au mai intalnit pana atunci.

Acum, incercam sa depasim si acest obstacol, prin dezvoltarea de retele neuronale artificiale – inspirandu-ne din modul in care actioneaza neuronii in creierul uman. Aceste retele sunt utilizate pentru a reda functii care depind de un numar mare de variabile si care, in general, sunt necunoscute. Un element cheie in acest sens este invatarea profunda (deep learning), prin care calculatoarele invata cum sa rezolve probleme de perceptie, inclusiv recunoastere imagine, recunoastere voce si bioinformatica. Retelele neuronale artificiale reprezinta un salt inainte exponential in domeniul IA, care ar putea schimba totul, de la cautarea de informatii mobile, internetul lucrurilor, infrastructura (fizica si digitala), drone, robotica, explorari spatiale si multe altele.

– Constientizare: viitorul realitatii virtuale

Realitate virtuala (RV) este in continuare privita ca un produs de nisa, insa s-ar putea sa ne apropiem de un punct de cotitura. Este posibil sa ne apropiem tot mai mult de un timp al constientizarii: esti constient dar nu stii exact unde – in realitate sau intr-un mediu virtual, sau poate o combinatie intre acestea.

Pentru consumatori, cel mai mare neajuns ar putea fi confortul asociat inlaturarii din lumea reala. Am definit RV ca pacalirea creierului astfel incat aceasta sa creada ca ne aflam in alta parte – si facem altceva – in timp real. Asta inseamna prezenta, sentimentul ca esti acolo unde RV vrea sa te faca sa crezi ca te afli.

– Toate companiile se bazeaza pe tehnologie & proprietate intelectuala:

Intr-o lume a temploziei, multe corporatii cu traditie se confrunta cu o piata care le cere sa isi revizuiasca activitatea – si modul de actiune – daca vor sa ramana durabile si competitive intr-un mediu complet diferit. Chiar si cele mai vechi fabrici vor trebui sa devina companii bazate pe tehnologie si proprietate intelectuala (PI). Inteligenta artificiala, internetul industrial, imprimarea 3D (si apoi 4D), big data, noi tehnologii energetice si de comunicatii, robotica avansata, netul neuronal … acestea nu sunt lucruri care urmeaza sa apara, ele sunt deja aici.

Fiecare entitate va trebui sa isi protejeze PI care, nu doar ca se regaseste in toate aceste tehnologii, dar este si rezultatul acestor noi platforme.

Inovatiile si transformarile ajung sa aiba un ritm ametitor. Impactul masiv al acestei accelerari va fi resimtit in toate domeniile. Cei care vor reusi sa isi adapteze in mod constant modul de abordare si sa ramana relevanti in aceste timpuri in continua si rapida schimbare, vor ajunge la varf.