Nici nu-mi amintesc de cand nu am mai scris o prezentare a unui produs nou sau a unei familii noi de produse. Am din ce in ce mai rar sansa de a face asta datorita faptului ca producatorii, si noi nu facem exceptie de la regula, nu se mai axeaza pe prezentarea “cutiilor” ci pe prezentarea unor solutii mai mult sau mai putin complexe ce folosesc respectivele produse, venind astfel in ajutorul utilizatorilor cu cate o idee sau doua de utilizare.
Revenind totusi la subiect, astazi trebuie a vorbesc despre o noua familie de produse pe care le lansam, o completare extrem de necesara a gamei de produse wireless. Nu stiu alti ingineri cum sunt, dar eu am anumite produse favorite. Pe partea de wireless, favoritul meu a fost mereu TQ-2403 datorita modului in care reuseste sa satisfaca cerintele retelelor enterprise.
Care sunt cerintele unei retele enterprise? Lista de mai jos reprezinta punctul meu de vedere format in urma a ceea ce am intalnit de-a lungul vremii:
– o retea enterprise are nevoie de Access Point-uri, nu de routere wireless
– are nevoie de mai multe, aproape niciodata de unul singur
– in mod paradoxal nu are nevoie de foarte multe, in marea majoritate a cazurilor am instalat 5-6 in acelasi loc si foarte rar mai mult de 10
– trebuie sa fie usor de instalat fizic. Asta se rezuma la doua lucruri: dispozitivele au nevoie de un sistem de prindere care sa permita montarea lor sigura si nu la vedere (de obicei deasupra tavanului fals); au nevoie de PoE – deasupra tavanului fals nu sunt prize
– foarte rar mai respecta cineva planul de alocare a canalelor radio facut cu grija la proiectare
– in anumite cazuri wireless trebuie sa fie chiar fara fir pentru ca cineva a uitat de cablul de retea dintr-un colt (de fapt mi se intampla de foarte multe ori sa trebuiasca sa explic faptul ca pentru reteaua wireless e nevoie de fire)
– intotdeauna va fi nevoie de o retea pentru vizitatori, absolut intotdeauna
Ce face TQ-2403 pentru asta? Sa le luam in ordine:
Este AP si atat, nu are nici un server DHCP ascuns care sa poata arunca adrese intr-un LAN.
Vine cu o functie denumita clustering, ceea ce permite gruparea AP-urilor de acelasi fel astfel incat configurarea lor se poate face unficiat. Mai mult, in acest cluster alocarea canalelor este dinamica si se poate face chiar load-balancing pentru clienti.Face acest lucru fara a fi nevoie de un echipament separat pe post de controller si fara a avea nevoie de licente. Ca sa fim corecti, ar trebui sa mentionez ca nici nu suporta un controller.
Suporta IEEE802.3af, deci poate fi alimentat de catre un switch PoE sau cu ajutorul unui injector. Daca totusi folosirea unui alimentator este mai simpla, acesta este livrat standard cu aparatul.
Unul dintre sistemele de montaj ale lui 2403 consta in magneti ce se prin pe spatele lui si permit atasarea lui de suprafete metalice. Initial am ignorat acest aspect, dar dupa doua instalari complete unde am folosit doar magnetii pentru a le monta pe paturile de cablu de deasupra tavanului fals, mi-am reconsiderat pozitia. Antenele externe ce pot fi orientate diferit pentru a micsora pe cat posibil interferentele cu mai sus mentionata suprafata metalica sunt de foarte mare ajutor si ele.
Are 2 unitati radio, una de 2,4GHz si una de 5GHz, ce functioneaza simultan. Asta inseamna ca putem folosi functia WDS pentru a lega AP-uri izolate de restul retelei fara a afecta in vreun fel rata de transfer a clientilor ce folosesc banda de 2,4GHz in majoritate covarsitoare.
Permite functionarea in mod Virtual AP. Acest lucru ii permite unui singur aparat sa creeze mai multe retele simultan, fiecare cu setarile ei de securitate, iar la iesire traficul acestora fiind separat in VLAN-uri pentru a fi tratat in consecinta de restul retelei.
2403 este un echipament ce adreseaza problemele intr-un mod destul de ingenios fara a avea un pret foarte ridicat (nu-l confundati va rog cu marfa din supermarket-uri, nu sunt gandite pentru aceeasi piata in general). Cel mai mare dezavantaj al sau este lipsa 802.11n ceea ce producea o gaura destul de mare in portofoliul nostru. Din fericire nu mai este cazul, produsul despre care trebuia sa va vorbesc astazi se numeste TQ-2450 si vine sa il completeze pe 2403. Are aceleasi functii ca acesta adaugand 802.11n dual band, mai multe optiuni de montare si posibilitatea de a lucra standalone, in luster sau folosind un cotnroller.
Si daca tot am mentionat controller-ul va pot anunta ca tot acum s-a lansat si AT-UWC, versiunea noastra de controller. La ora actuala acesta este gandit ca un software ce ruleaza intr-o masina virtuala si permite administrarea a pana la 210 AP-uri. AcessPoint-urile trec automat de la lucrul cu controller la modul de lucru standalone fara a fi nevoie de schimbarea imaginii software.
Noua familie de echipamente wireless va fi completata cat de curand de TQ3600, AP-uri de interior, 802.11n (MIMO 3X3) cu antene integrate ceea ce le face sa aratae mult mai prietenos, putand fi astfel montate si undeva in raza vizuala
Odata cu aceste noutati, portofoliul wireless Allied Telesis este in cele din urma complet, incepand cu micul WR-2304 pentru utilizare SOHO, continuand cu seria TQ prezentata astazi pentru mediula enterprise, mergand mai departe cu Extricom pentru mediile si proiectele radio ceva mai pretentioase si culminand WR4600 pentru instalarile de la exterior si cu intreaga solutie de High Speed Mobility pentru proiectele speciale.