Implementarea rețelelor 5G la nivel comercial este preconizată pentru anul 2020, dar Ericsson a atins deja viteze de 5 Gbps în cadrul unei demonstrații a tehnologiei pre-standard 5G. Această performanță va fi importantă pentru a acoperi creșterea exponențială a traficului de date mobile și pentru a facilita apariția unor aplicații M2M de ultimă generație. Testul a avut loc în laboratorul Ericsson din Kista, Suedia, în prezența celor mai mari operatori din Japonia și Coreea de Sud, NTT DOCOMO, respectiv SK Telecom.
Studiul Ericsson Mobility Report prevede că, până în 2019, 85% dintre abonamentele de telefonie mobilă din America de Nord vor fi abonamente LTE. Rata mare de penetrare a tehnologiei LTE în America de Nord arată că aceasta ar putea fi una dintre primele regiuni care va trece la 5G. În același timp, Japonia și Coreea de Sud ar putea avea rețele 5G, mai ales că operatorii locali au anunțat deja că vor intra în faza de testare. Mai mult decât atât, 30% dintre abonamentele de telefonie mobilă din Japonia sunt pentru LTE, iar în Coreea de Sud vorbim deja de cea mai mare rată de penetrare a tehnologiei LTE din lume, anume peste 50%.
„5G promite îmbunătățirea performanței rețelelor pentru a susține noi aplicații care vor avea impact atât asupra utilizatorilor, cât și asupra industriei”, a declarat Seizo Onoe, Executive Vice President & Chief Technical Officer, NTT DOCOMO. „Suntem foarte încântați de succesul demonstrației făcute de Ericsson care arată potențialul adevărat al tehnologiei de acces radio 5G.”
Studiul Ericsson Mobility Report oferă și o imagine de ansamblu asupra lumii mobile înainte de implementarea tehnologiei 5G, identificând factorii care vor duce la creșterea cererii pentru această tehnologie.
Studiul estimează că traficul de date mobile va crește de 10 ori între 2013 și 2019, iar numărul de dispozitive mobile M2M active se va tripla până în 2019.
„SK Telecom își dorește să dea startul în materie de servicii wireless 5G și suntem încântați să vedem progresul pe care l-a făcut Ericsson în această direcție”, a menționat Jinsung Choi, Executive Vice President & Head of ICT R&D Division, SK Telecom. „Pentru noi, 5G înseamnă o continuare firească a investițiilor pe care le-am făcut în tehnologia LTE și ne va ajuta să ne extindem oferta de servicii pentru clienții noștri.”
„Deși standardul nu este încă bine definit, 5G a evoluat deja de la o viziune la o rețea și un plan de business pentru operatori”, a spus Sathya Atreyam, Research Manager Wireless Network Infrastructure, IDC.„Este important pentru vendorii de echipamente de rețea, ca Ericsson, să demonstreze potențialul tehnologiei 5G pentru a începe generarea unei cereri în ecosistemul de telecomunicații.”
„5G va avea impact atât asupra tipului de acces în rețelele mobile, cât și asupra infrastructurii acestora, astfel încât lucrăm îndeaproape cu operatori de top ca NTT DOCOMO și SK Telecom pentru a asigura o evoluție practică și proactivă a tehnologiei. Dezvoltarea tehnologiilor radio avansate este unul dintre cei mai importanți pași în realizarea unui viitor 5G”, declară Johan Wibergh, Head of Segment Networks, Ericsson.
Demonstrația făcută de Ericsson a însemnat folosirea unui concept nou și inovator de interfață radio și a tehnologiei MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) pentru a atinge aceste rezultate record. Activitatea Ericsson legată de dezvoltarea rețelelor 5G include și folosirea unei tehnologii noi pentru antene, care să permită lățimi de bandă mai mari, freczvențe mai înalte și intervale de timp mai mici de transmisiune. Stațiile radio de bază construite cu unități radio și BBU (baseband units) au fost dezvoltate special pentru testele 5G. Un rol important l-au jucat și tehnologia small cells încorporată în rețele heterogene, noile fecvențe (inclusiv cea de 15 GHz) și transmisiile backhaul de mare viteză și capacitate.
Cu viteze mai mari, timpi de așteptare mai mici și performanță îmbunătățită în zonele dens populate, 5G reprezintă o evoluție în ceea ce privește îmbunătățirea experienței utilizatorului și va permite dezvoltarea de noi aplicații device-to-device și M2M care vor avea impact atât asupra consumatorilor, cât și asupra industriei. Deși standardele 5G sunt încă în stadiu incipient de dezvoltare și încă rămâne de analizat ce spectru se va aloca pentru acestea, demonstrația făcută de Ericsson este o dovadă a vizunii companiei și a capabilităților tehnologice de top.