Poate ați citit în presa de specialitate pe la începutul acestui an, că Allied Telesis anunța înființarea diviziei Allied Telesis wireless. Ce se află de fapt în spatele acestui anunț? La finalul anului 2014, Allied Telesis a cumpărat activele vechiului său partner în domeniul wireless, Extricom.
de Alexandru Gaiu, Solutions Engineer la Allied Telesis
Extricom este o firmă de origine israeliană, producătoarea unor echipamente wireless cu o tehnologie specială. Extricom este de asemenea un partener vechi al Allied Telesis, un partener ce ne-a ajutat să suplimentăm gama de produse wireless, și obținea în schimb acces la o rețea internațională de distribuție.
Ce este de fapt special la Extricom? Acum două săptămâni am participat la un curs de prim ajutor, un fel de maraton extrem de interesant printre termeni medicali, apogeul căruia fiind atins în momentul în care ni s-a spus extrem de natural că “principala cauză
a lipotimiilor se regăsește în ortostatismul prelungit”. Pentru a nu face același lucru în cazul de față, voi încerca să explic această
tehnologie în antiteză cu tehnologia clasică 802.11.
Tehnologia wireless 802.11 se bazează pe echipamente denumite generic Access Point-uri, pe scurt AP-uri. Acestea sunt practic unități de emisie recepție radio ce funcționează pe o anumită plajă de frecvențe aflate în jurul valorilor de 2,5GHz respectiv 5GHz. O astfel de plajă de frecvențe este împărțită în canale radio ce pot fi folosite separat, fără a interfera unele cu celelalte.
În momentul în care un client radio (laptop, tabletă, telefon mobil, etichete RFID etc) dorește să comunice cu rețeaua radio, începe un proces denumit asociere cu AP-ul, proces în care solicită asocierea la rețea, este autentificat folosind variate metode și în cele
din urmă primește o adresă ce îi permite să funcționeze acolo.
Totul funcționează extrem de bine atâta timp cât discutăm despre un singur AP. Problema vine însă din faptul că un singur AP nu este
aproape niciodată suficient. Acesta poate acoperi cu succes o zonă cu o rază de 15, în jurul său la o viteză de acces decentă. Această viteză scade drastic odată cu creșterea distanței, și a numărului de clienți conectați.
Din acest motiv se apelează la multiple echipamente AP care să acopere o zonă cât mai mare și să preia din clienți. Acum încep să apară însă și problemele.
Interferențele cauzate de vecini: nu putem avea două AP-uri învecinate care să funcționeze pe același canal, ar fi o situație similară cu încercarea de a asculta în mașina un post de radio în timp ce pe banda de lângă dvs circulă o altă mașină ce folosește un modulator FM configurat pentru o frecvență similară cu a radioului pe care îl ascultați, nu s-ar auzi decat frânturi, ceea ce în domeniul wireless se traduce printr-o scădere abruptă de viteză sau chiar imposibilitate de comunicare. Știu, îmi veți spune că de asta
avem mai multe canale, și e perfect adevărat, problema este că avem în principiu doar 4 canale ce nu interferează, iar într-o clădire cu mai multe etaje sunt clar insuficiente.
A doua problemă apare la echipamentele ce au nevoie să se deplaseze în timp ce folosesc rețeaua radio. După cum vă spuneam și mai
devreme, creșterea distanței față de AP duce la o scădere abruptă a vitezei de transfer, lucru ce afectează nu doar clientul ce se depărtează, ci și ceilalți clienți conectați la același AP. În momentul în care distanța devine prea mare, clientul va căuta un alt AP în apropiere, se va dezasocia de la primul și se va asocia la al doilea trecând din nou prin autentificare.
Acest fenomen poartă denumirea de roaming, și cauzează mici întreruperi în comunicația echipamentelor. Perioada de întrerupere cauzată de reasociere poate fi mult redusă folosind un controller în rețeaua wireless, dar nu poate fi eliminată. În plus, decizia de roaming îi aparține clientului și implicit driverului de rețea folosit de el, ceea ce poate duce la situații ciudate în care un client aflat la 5m de un AP preferă să stea conectat la unul aflat la 40m și două ziduri distanță, doar pentru că acela a fost primul….un soi de relație bolnăvicioasă, fiindcă acest lucru le face rău amândorura.
A 3-a problemă în rețelele wireles este reprezentată de QoS. Deși există extensii ale standardului 802.11 care tratează această problemă, realizarea unei prioritizări efective este extrem de dificilă datorită modalității prin care se face transmisia la rețelele 802.11.
Să revenim astfel la soluția oferită de Extricom și cum tratează ea aceste probleme. Extricom ia ideea AP-ului și o “întinde” puțin. De ce am avea o rețea formată din mai multe AP-uri când am putea folosi unul singur. Excelent! Veți spune, dar dacă e așa, de ce nu ar face toată lumea un echipament radio extrem de performant care emite cu câteva suțe de watti, ar folosi antene de câțiva metri lungime și ar rezolva toate problemele. Probabil fiindcă trebuie să respectă reglementările radio în vigoare pentru început, și să ne gândim ce înseamnă să operăm un astfel de echipament radio într-un mediu în care lucrează oameni totuși. Soluția adoptată nu a fost nicidecum aceasta, Extricom folosește un singur AP, dar distribuie partea radio. Avem cu alte cuvinte inteligența concentrată într-un singur loc, și împrăștiem în zona acoperită mici radio-uri ce acoperă totul. Rezultatul final este exact un AP ce acoperă toată zona respectând în același timp toate reglementările în vigoare.
Toata zona este acoperită folosind un singur canal, nu mai există interferență între vecini fiindcă….nu mai există vecini, este un singur echipament ce vorbește pe mai multe căi.
Nu mai există conceptul de roaming, clientul rămâne conectat la un singur AP. Echipamentul Extricom decide pe care dintre antene comunică cel mai bine cu clientul așa că și scăderile de viteza sunt reduse la minimum.
În ceea ce privește prioritizarea, aceasta rămâne dificilă și pentru Extricom, dificultățile tehnice fiind aceleași, dar antenele sale radio sunt capabile de a transmite pe 3 canale simultan, astfel încât, dacă nu putem face o prioritizare pe un canal, de ce să nu dăm un
canal complet separat pentru aplicația ce trebuie prioritizată? Asta va oferi suficientă lățime de bandă.
Data fiind aceasta tehnologie ce poate oferi acces wireless aplicațiilor pretențioase, Allied Telesis a decis să achiziționeze Extricom și să adauge această gamă de echipamente soluțiilor deja existente bazate pe clustering și controller.