Una din aceste vechi tehnologii care continuă să funcţioneze foarte bine este reprezentată de limbajul Cobol. Ba chiar interacţiunile cu sisteme bazate pe Cobol sunt mult mai dese decât şi-ar imagina multă lume. Sistemele bancare, cele din asigurări, soluţiile de rezervare călătorii aeriene şi feroviare sunt doar câteva exemple de folosire a sistemelor Cobol, deoarece acest limbaj încă excelează din punct de vedere al procesării de date şi gestionării eficiente a volumelor mari de date.
O a doua tehnologie care cunoaşte o nouă tinereţe este reprezentată de mainframe. Asta chiar dacă uzul şi arhitectura “fiarelor mari”, apărute şi dezvoltate în anii 1960, aşa cum sunt uneori denumite sistemele mainframe, continuă să evolueze. Stabilitatea şi fiabilitatea unor astfel de sisteme le-au permis să ruleze neîntrerupt de zeci de ani. Industrii precum comerţul cu amănuntul, serviciile financiare, logistica şi producţia se bazează intensiv pe tehnologia şi arhitectura mainframe.
O a treia tehnologie este reprezentată de limbajul C. Inventat şi dezvoltat iniţial în cadrul laboratoarelor Bell între 1969 şi 1973, limbajul C este unul din cele mai larg utilizate limbaje de programare din toate timpurile. Mai mult, multe alte limbaje apărute ulterior, precum C++, Phyton, Perl, Java şi PHP au împrumutat multe din elementele de bază din limbajul C.
Limbajul este încă larg utilizat în programarea sistemelor, incluzând implementarea sistemelor de operare şi sistemele de tip embedded. În timp, şi-a croit drum în aplicaţiile software pentru sisteme mari de supercomputere sau foarte mici, precum sistemele embedded. De asemenea, C reprezintă fundamentul unor sisteme de operare mari, cum ar fi Unix.
Uitat de foartă multă lume, limbajul Fortran este un alt exemplu de rezilienţă în faţa vicisitudinilor vremurilor şi a modei schimbătoare. Derivat ca termen din expresia “Formula Translation”, limbajul este un limbaj de asamblare pentru mainframe care este folosit aproape neîntrerupt de la inventarea şi dezvoltarea lui de către IBM în anii 1950.
Fortran a fost botezat “limbajul-mamă al procesării ştiinţifice” şi a fost dezvoltat de Marele Albastru pentru accelerarea aplicaţiilor ştiinţifice şi inginereşti rulând pe supercomputere masive. Astăzi este folosit în zone precum previzionarea vremii, dinamica fluidelor, fizică de tip computaţional şi în alte domenii ale procesării de mare performanţă (HPC).