Cum zilele astea se termină o nouă serie de training-uri, mă aflu într-unul din acele momente în care încerc să vorbesc cât de puțin posibil, drept pentru care mă bucur că trebuie să scriu ceva.
Pe parcursul training-urilor, vorbim destul de mult despre utilizarea diferitelor echipamente pe care le avem în portofoliu și, implicit,despre arhitecturi de rețea. Cum marea majoritate a arhitecturilor pe care le folosim sunt ierarhice, ajungem invariabil la ideea de echipament de core.
Acum, după cum ne spuneau profesorii din facultate, hârtia suportă multe. E destul de ușor să începi să tragi linii de la un switch imaginar în toate direcțiile.
Norocul nostru e că nu stă nimeni să numere liniile cu pricina, altfel ar fi văzut că, nu mai devreme de astăzi, am ajuns la un echipament cu 16 legături de 1Gb pe fibră, înca 8 pe cupru, 16 10G, și înca 6 porturi PoE doar pentru că echipamentul cu pricina s-a întâmplat să fie la locul potrivit. Toate astea cu reziliență ridicată, și dacă am putea fi și montate în stack, cu atât mai bine.
Din fericire, dat fiind că noi tot desenăm diverse lucruri, cei de la R&D s-au gândit să nu lase hârtia să fie doar hârtie și să facă astfel de echipamente posibile.
Acestea sunt în general switch-urile modulare. Nu ne referim aici la switchurile ce acceptă adăugarea a două porturi sau a SFP-urilor, ci la switch-urile de tip șasiu, cele ce nu au nici un fel de port din fabrică, și pot fi echipate cu porturi în funcție de nevoile clientului.
În cazul de față, acest articol a plecat de la lansarea unui nou membru al familiei SwitchBlade, fratele mijlociu, SBx8106. Noul venit are o înălțime de 4U, și acceptă toate plăcile de extensie ale fratelui mai mare, 8112. Asta înseamnă că suportă plăci cu câte 24 de porturi Gigabit fără sau cu suport PoE+, plăci cu 40 de porturi 1G cupru folosind conectorii compacți RJ.5, 24 de porturi Gigabit SFP sau 6 porturi 10G SFP+., iar 8106 suportă până la 5 astfel de porturi într-un singur șasiu. În plus, poate oferi redundanță la nivel de procesor, folosind două plăci fizice separate de procesare. Și dacă tot menționăm procesoarele, noul venit aduce cu sine și noua linie de procesoare de la Allied Telesis denumită CFC 960.
Acestea reușesc să ofere o lățime de bandă de 160Gbps pentru fiecare dintre plăcile de extensie, fapt ce deschide calea pentru noi serii de plăci ce se află deja în fazele de testare.
În plus, seria x8100 primește și unul dintre cele mai mari avantaje ale stacării, posibilitatea de a realiza legături agregate distribuite între echipamente diferite.
La ultimul update software, SBx8100 primește protocolul denumit VCS Plus, ce permite realizarea de legături agregate folosind porturi de pe două șasie diferite.
Și dacă mai aveați încă un motiv pentru a lua în considerare aceste echipamente pentru core-ul unei rețele, ele suportă funcționalitatea de master AMF, ceea ce permite managementul unei întregi rețele. Dacă nu ați auzit încă de această nouă tehnologie a echipamentelor Allied Telesis, accesați site-ul nostru: www.alliedtelesis.com/amf sau chiar pe Youtube pentru a vedea demonstrațiile de reconfigurare automată a echipamentelelor.
de Alexandru Gaiu, Presales Engineer, Allied Telesis