Conform celui mai recent raport Hype Cycle, publicat de Gartner, cloud-ul hibrid mai are de aşteptat între doi şi cinci ani până la a deveni tehnologie de tip mainstream, adică adoptată în proporţie semnificativă de utilizatori. Raportul susţine că gradul curent de adopţie al cloud-ului hibrid în rândurile companiilor este de doar 15%.
Pentru perioada curentă, Gartner sugerează mai degrabă că această tehnologie se găseşte într-o fază de adopţie caracterizată de deziluzie şi dezamăgire, fază caracterizată de scăderea interesului pentru o tehnologie ca rezultat al implementărilor şi experimentelor eşuate. Mai mult, conform firmei de analiză, cele mai multe din cele 15% companii care au adoptat cloud-ul ca model de business tehnologic, au făcut-o angajând un amestec de soluţii instalate la sediu şi servicii cloud de tip privat şi public.
În plus, conform raportului, în zona firmelor medii adopţia cloud-ului hibrid nu a depăşit nici măcar pragul de 10%. Chiar dacă cele mai multe firme vor utiliza o formă oarecare de cloud hibrid în următorii trei ani, conform raportului, procedurilor de adoptare a acestui model le va lipsi maturitatea şi vor avea de suferit de pe urma setup-ului iniţial şi a complexităţii operaţionale.
Conform metodologiei utilizate de Gartner, intrarea într-o fază de deziluzie a unei tehnologii se petrece după ce respectiva tehnologie a fost ridicată în slăvi ca generând o revoluţie în domeniul ei de aplicare, ea nefiind validată din punct de vedere comercial şi după ce a acumulat deja un amestec de cazuri de succes şi eşec în implementare.
Conform Gartner, alte tehnologii care se regăsesc în această etapă a deziluziei includ maşinile automate, fără şofer, instrumentele de realitate augmentată şi bursele virtuale. În cazul cloud-ului hibrid, faptul că atingerea unui nivel de maturitate este estimat a întârzia cu până la cinci ani ar putea constitui o surpriză pentru unii, dat fiind faptul că multe din marile nume tehnologice de pe piaţă vorbesc în mod repetat (uneori de-a dreptul obsesiv) despre cloud-ul hibrid ca despre modalitatea preferată de către companii de a folosi tehnologia.
Cu toate astea, lucrurile devin mai uşor de înţeles pentru cineva care urmăreşte atent felul în care firmele utilizatoare continuă să caute modele tehnologice de business, de multe ori hibride, care să le aducă beneficii în condiţii minime de risc. În acest context, găsirea punctului perfect de echilibru, adică a acelui punct în care beneficiile sunt maxime şi riscurile minime, între soluţiile IT instalate şi serviciile de cloud public şi privat reprezintă o operaţiune încă eytrem de delicată şi de personalizată pentru fiecare companie.
de Bogdan Marchidanu