Se vorbeşte de mulţi ani în universul IT despre conflictul dintre soluţiile open source şi soluţiile proprietare. În joc au intrat, destul de agresiv, şi promotorii aşa numitelor soluţii free, adică acele soluţii negrevate de niciun fel de drept de autor sau modalitate de licenţiere, fiind accesibile spre utilizare oricui. Dincolo de acest conflict cronicizat, însă, lumea a evoluat mai degrabă către găsirea de răspunsuri la alte probleme stringente.
Iar una din aceste probleme stringente este cea legată de drepturile de autor şi de licenţiere în universul IT, indiferent că este vorba de open source sau de software proprietar. Ediţia din acest an a tradiţionalului eveniment LOAD, dedicat universului open source, a fost prima care a pus tranşant pe tapet, prin câteva voci ale speakerilor, această chestiune spinoasă.
Nu voi detalia aici cele prezentate în cadrul evenimentului, întrucât cei interesaţi pot găsi destule materiale informative complete pe net. Mă voi referi, însă, la câteva impresii vii cu care am rămas. Prima impresie puternică este aceea că România a intrat, în sfârşit, în epoca recunoaşterii nevoii de protecţie legală în faţa furturilor de idei, proiecte, soluţii, conţinut, şi aşa mai departe.
Chiar dacă exprimată timid, deocamdată, în condiţiile existenţei unui ocean de fraudă, această nevoie va tinde, după toate probabilităţile, să se extindă. Motivul? Sunt din ce în ce mai mulţi cei care au descoperit că furturile şi folosirea extensivă de copy-paste se poate pedepsi, după cum sunt mulţi cei care au aflat că protecţia creaţiei lor le poate aduce bani şi le poate asigura existenţa pe acest pământ.
O a doua impresie puternică este aceea că epoca războiului feroce dintre partizanii soluţiilor open source şi cei ai soluţiilor proprietare a cam apus. Ce exemplu mai bun în acest sens decât faptul că unul din susţinătorii principali din punct de vedere financiar ai unui eveniment open source a fost un gigant al soluţiilor proprietare precum Microsoft?
Epoca războiului feroce se apropie de apus, probabil, deoarece din punct de vedere al vânzărilor de soluţii şi al existenţei firmelor implicate în construirea acestora, ceea ce contează prioritar la ora actuală şi va continua să conteze tot mai mult este experienţa utilizatorului. Ei bine, pe acesta îl interesează prea puţin elementele tehnice ale soluţiei. Consumatorul modern este ghidat de două stimulente fundamentale: satisfacţia personală şi preţul plătit. În faţa unor asemenea stimulente, faptul că un produs se bazează pe o soluţie proprietară sau pe una open source devine din ce în ce mai nesemnificativ.
În fine, o a treia impresie puternică este aceea că numărul talibanilor în mediul IT este în scădere. Iar acest fapt are o natură benefică, deoarece oferă şansa de a face din IT acel limbaj cu adevărat universal care să unească oamenii în loc să-i ţină separaţi. Ah, da, şi ar mai fi o impresie de menţionat aici: Cei care vor dori să dezvolte în continuare aplicaţii software, conţinut etc., ar fi bine să îşi angajeze rapid pe post de colaborator permanent un avocat. Nu de alta, dar acest univers va deveni atât de complicat încât numai cei care vor străbate jungla cu legea în mână vor reuşi să o traverseze de la un capăt la altul.
De Bogdan Marchidanu