IT Efficiency / Sustainability — April 20, 2016 at 7:31 pm

10 sfaturi pentru alegerea unei solutii ERP de succes

by

istock_000012045147mediumSuccesul unei implementari depinde in cea mai mare masura de modul in care solutia este evaluata si alegerile facute in faza de pre-analiza. Acesta este momentul cand puteti influenta decisiv timpul in care investitia se va intoarce si modul in care solutia aleasa va va ajuta in procesul de dezvoltare al companiei dumneavoastra.

Iata cateva sfaturi simple dar care va pot asigura succesul unei implementari de ERP:

1. Alegeti solutia care se apropie cel mai mult de cerintele dumneavoastra de business, care necesita cele mai putine modificari prin programare. Vor scadea costurile proiectului si stabilitatea sistemului nu va fi afectata.

2. Asigurati-va ca se poate modela sistemul de catre consultantii de implementare conform fluxurilor de business si se poate adapta nevoilor dumneavoastra prin:
• adaugarea de campuri sau tabele suplimentare
• configurarea ecranelor astfel incat sa includa doar informatiile de care aveti nevoie.

Cel mai eficient este ca modificarile sa fie facute fara a altera functionalitatile standard prin programare.

3. Optati pentru o solutie care vine cu o serie de bune practici validate de industria dumneavoastra, cu o experienta in optimizarea proceselor companiilor. Astfel veti avea ocazia sa preluati cele mai noi teorii si tehnologii din industrie si veti avea un avantaj competitiv in piata in care activati.

4. Evaluati cat mai multe solutii inainte de a alege, este important sa aveti termen de comparatie si sa alegeti cel mai potrivit sistem pentru nevoile dumneavoastra. Chiar daca aparent anumite aplicatii nu par potrivite, nu le eliminati din lista inainte de a investiga cat de putin ce pot sa va ofere, puteti avea surprize.

5. Stabiliti care sunt cele mai importante teme pe care solutia trebuie sa le rezolve, este putin probabil sa gasiti solutia perfecta. Daca veti rezolva primele 20% din cerinte, veti accesa 80% din beneficii. Veti gasi cu siguranta solutii convenabile si pentru temele secundare impreuna cu consultantii de business ai furnizorului.

6. Incercati sa preluati o serie de procese standardizate pe cat posibil, care vin odata cu aplicatia ERP, ajustati eventual procesele interne conform acestor procese. Veti constata in scurt timp imbunatatiri ale productivitatii utilizatorilor.

7. Cu siguranta evolutia tehnologica va poate deschide noi oportunitati, incercati sa investigati in ce masura mobilitatea, integrarea cu alte sisteme, prezenta online va pot creste afacerea. Cautati o solutie ERP care va poate oferi si instrumente dedicate pentru a fructifica aceste oportunitati: acces la distanta, aplicatii mobile, integrare cu aplicatii de tip office, integrare cu magazine on-line sau alte aplicatii web.

8. Inainte de a lua o decizie incercati sa vedeti cum functioneaza aplicatia, sa ii “simtiti pulsul”. Toate solutiile ERP fac achizitii, vanzari, contabilitate, financiar. Diferentele sunt la detalii, la modul cum se opereaza si cum se reflecta datele in rapoarte, la controlul managerial pe care ERP-ul vi-l ofera.

9. Lasati costul sa fie criteriul final de departajare, nu cel initial. Veti avea surpriza sa constatati ca un sistem aparent mai scump are de fapt costuri totale mai mici si va poate sustine activitatea o perioada mai indelungata, cu un “return of investment” mult mai rapid.

10. Evaluati si furnizorul solutiei nu doar aplicatia in sine. Competentele si serviciile acestuia precum si atitudinea sa fata de client vor influenta nu doar succesul implementarii ci si succesul exploatarii solutiei si obtinerea beneficiilor dorite in urma proiectului. Furnizorul trebuie sa fie pregatit pentru a veni permanent cu noutatile din domeniu si pentru a ridica nivelul serviciilor odata cu dezvoltarea afacerii dumneavoastra.

Sursa: System Innovation Romania