Cloud-ul a devenit o optiune din ce in ce mai populara pentru companiile care pornesc pe drumul catre transfomarea digitala. Pe masura ce volumul de date creste exponential, iar scaderea cheltuielilor cu infrastructura centrelor de date devine o prioritate pentru companii, stocarea in cloud devine si ea o componenta esentiala a pietei de stocare.
Survey-ul realizat de IDC cu participarea a 556 companii din Europa de Est a dezvaluit ca, desi marea majoritate a companiilor sunt deschise catre stocarea in cloud , inca mai exista beriere in calea adoptiei, cele mai importante fiind securitatea, suveranitatea datelor si costurile cu serviciile cloud.
Temerile legate de securitate raman in capul listei, fiind mentionate de 44% dintre respondenti, printre factorii care incetinesc adoptia cloudulul pentru protectia datelor. Acest aspect este mult mai pronuntat in cazul compaiilor care nu folosesc si nu au de gand sa foloseasca niciun fel de servicii de cloud public (64%). De cealalata parte, utilizatorii curenti de cloud au mentionat mai degraba costul si blocarea datelor printre ingrijorarile principale, evidentiind astfel diferenta majora dintre felul in care utilizatorii curenti si non-utilizatorii percep riscurile legate de cloud. Arhivarea, mentionata de peste 50% dintre respondenti, ramane cel mai polular caz de stocare in cloud public. Protectia datelor pentru activiatile curente de IT (incluzand protectia desktopurilor si a notebookurilor) in cloud e o alta zona care devine din ce in ce mai populara.
Capacitatea crescuta de a transfera date (34%) si usurinta utilizarii reprezinta principalele motive pentru care companiile din CEE utilizeaza stocarea in cloud public.
Tipuri de stocare in cloud
Faptul ca arhivarea e cel mai utilizat serviciu in cloud public indica o preferinta a organizatiilor pentru variante mai ieftine in cazul necesitatilor secundare legate de stocare, in principal pentru a face loc in centrele de date on-premise datelor primare necesare rularii aplicatiilor critice de business. Aproximativ 31% dintre respondenti au declarat ca planuiesc sa foloseasca serviciile de stocare in cloud public in urmatoarele 12 luni. In acest context, IDC considera ca organizatiile trebuie sa inteleaga foarte bine care sunt costurile de recuperare a datelor arhivate in cloud public, deoarece, adesea, utilizatorii finali considera ca procesul de recuperare a acestor date este greoi, iar costurile ridicate.
Utilizarea cloudului public pentru disaster recovery este, de asemenea, un caz des mentionat de respondenti (44%). Pentru compaiile care nu au o solutie eficienta de backup pentru notebookuri si desktopuri, cloudul reprezinta o solutie simpla si rapida. In plus, partea de disaster recovery reprezinta o problema constanta pentru multe organizatii din CEE, iar stocarea in cloud public este o varianta de site secundar foarte eficienta, la costuri mult mai mici decat cele pe care le-ar presupune construirea unui centru de date secundar.
Surveyul a evidentiat, de asemenea, si faptul ca organizatiile din CEE sunt deschise la idea utilizarii de servicii de cloud public pentru alte activitati precum platforme de dezvoltare sau pentru perioadele de varf in ceea ce priveste necesiatatea de capacitate de stocare.
Motivele principale pentru care companiile aleg stocarea in cloud
Cei mai multi respondent au raspuns ca principalul motiv pentru utilizarea stocarii in coud este posibilitatea de a-si crea o locatie remote de stocare a datelor, in cadrul startegiei de disaster recovery a companiei; acest lucru se intampla in principal deoarece crearea unui centru de date ”twin” care sa functioneze in acelasi timp, ca si site primar si secundar de business continuity si disaster recovery este un proces extrem de costisitor din toate punctele de vedere (bani, munca, resurse umane). Nivelul de maturitate la care a ajuns piata de cloud, si mai ales cea de Infrastructure as a Service, a transformat cloudul intr-o optiune viabila pentru strategiile de Disaster Recovery ale companiilor. Capacitatea crescuta de transfer de date (34%), usurinta utilizarii (30%) si modelul de plata in sistem pay-as-you-use sunt alti factor ice influenteaza in mod pozitiv crestere pietei de stocare in cloud. Aceste aspecte reflecta o schimbare de viziune a companiilor care pun din ce in ce mai mult pret pe colaborarea cu clientii si imbunatatirea experientei acestora. Acest lucru se intampla in principal datorita influentei crescande pe care managerii de linii de business o au asupra achizitiilor IT si a faptului ca acestia acorda o importanta crescuta usurintei utilizarii, simplitatii si capacitatilor crescute de colaborare atunci cand folosesc servicii IT. O indicatie a faptului ca investitiile in stocare in cloud devin strategice este faptul ca putini respondenti au citat printre motive reducerea CAPEX (15%) si reducerea OPEX (11%). Pe masura ce utilizarea de stocare in cloud public devine mainstream si modelele de cost sunt mai usor de inteles, aspectele transformationale ale stocarii in cloud (flexibilitate, agilitate) devin mai importante decat beneficiile legate de cost. Conditiile de Service Level Agreement mai bune, imposibilitatea de extindere a departamentelor IT interne si reducerea ocuparii centrului de date fizic sunt alti factori care influenteaza in mod pozitiv trecerea la stocarea in cloud.
IDC considera ca, pe masura ce piata de servicii de cloud devine mai aglomerata, companiile vor avea posibilitatea sa aleaga furnizori care le ofera servicii simple si usor de utilizat, impreuna cu componente solide de securitate, dublate de precizari clare si conditii favorabile cu privire la costuri, timpul necesar pentru recuperarea datelor si strategii clare de exit.
de Dana Samson, IDC Romania