Recenta conferinţă anuală CIO Council a arătat în mod clar că, la nivelul directorilor IT şi nu numai, perspectiva viitorului digital naşte frământări intense legate de modul în care omenirea va exista într-un astfel de viitor. Un viitor marcat de tendinţe evidente şi de ameninţări la fel de evidente.
Yugo Neumorni, Director IT&C Hidroelectrica și preşedinte CIO Council România, spunea în deschiderea conferinței: „Discutăm deschis, atât despre oportunităţile deosebite care derivă din noua Revoluţie Digitală, cât şi despre posibilele ei efecte negative în planul securităţii spaţiului informaţional. Iar, din acest punct de vedere, parcă niciodată nu am fost atât de descoperiţi. În lipsa unui cadru de reglementare internaţional, internetul aduce oarecum cu spiritul «flower-power» al Woodstock din anii ‘60. Toţi suntem dezinhibaţi, relaxaţi şi fiecare face ce vrea în spaţiul cibernetic. La aceeaşi masă, în internet, partajăm şi schimbăm informaţii atât şefi de stat, guverne, profesionişti IT, gospodine, cât şi invizibilii infractori cibernetici.”
Președintele CIO Council arăta că, deși pare de necrezut, «Crime as a Service» este o realitate şi că există un mercurial disponibil în internet pentru orice tip de atac cibernetic. „Centrale nucleare, agenţii guvernamentale, companii de securitate IT au căzut victime infractorilor cibernetici. În tot acest context, CIO capătă pe lângă rolul consacrat de «business enabler» şi pe cel de «general de armată în cyberwar». Din acest motiv, el trebuie să se afle în boardul companiilor şi să fie mâna dreaptă a directorilor executivi.”
O asemenea realitate a fost subliniată şi mai mult în cadrul evenimentului de prezentarea susţinută de reprezentantul Ernst & Young România. Firma de consultanţă a elaborat recent un studiu pe această temă, a cărui concluzie clară este aceea că ne aflăm cu toţii în mijlocul unei revoluţii tehnologice. O revoluţie în cadrul căreia, la ora actuală, doar un sfert din informaţiile obţinute sunt utilizate în dezvoltarea relaţiilor de afaceri pentru viitor.
Ca trenduri certe pentru pregătirea universului digital, EY a identificat mai multe zone. Una din aceste zone este mobilitatea, o zonă unde activitatea firmelor este extrem de intensă, în sensul în care un număr din ce în ce mai mare de companii studiază modalităţile de transferare practică a aplicaţiilor utilizate intern la desfăşurarea operaţiunilor curente pe dispozitive mobile. Iar asta înseamnă, evident, nevoia de noi soluţii de securitate, mult mai complexe decât până acum.
Un alt trend evidenţiat este acela al utilizării social media. Practic, la ora actuală, 40% din oameni socializează mai mult prin intermediul reţelelor sociale decât offline. Este şi motivul fundamental al intensificării campaniilor de marketing practicate de firme pe reţelele sociale, cu toate că nivelul interacţiunii curente nu este încă dinamic.
Internet of Things, ca şi trend, reprezintă, practic, una din provocările majore legate de universul digital. IoT va deveni în scurtă vreme cea mai mare sursă singulară de date de pe planetă. Numai în acest an se preconizează că 5,5 milioane de “lucruri” noi vor fi conectate la internet. În termeni de securitate, aşa ceva poate constitui reţeta unui dezastru. Mai ales că, aşa cum spun previziunile, în anul 2018 circa 66% din reţele la nivel global vor avea breşe de securitate.
Tendinţele de mai sus, completate cu accentuarea folosirii serviciilor de tip cloud, cu apariţia şi dezvoltarea rapidă a roboticii şi inteligenţei artificiale, precum şi cu creşterea complexităţii soluţiilor de securitate de care e nevoie pentru protecţie, fac ca una din cele mai importante concluzii ale evenimentului să fie aceea că rolul unui CIO se va modifica rapid în mod radical. Practic, un CIO va migra de la rolul de custode al resurselor IT la cel de coordonator şi agregator al acestora.