Conform unui raport global recent publicat de firma specializată ArborNetworks, cel mai puternic atac de tip Distributed Denial of Service (DDoS) din prima jumătate a anului 2016 a atins 579 gigabiţi pe secundă, ceea ce înseamnă o creştere de 73% faţă de cel mai mare atac înregistrat în anul 2015.
Raportul arată nu doar o creştere a dimensiunii atacurilor DDoS, ci şi o creştere a frecvenţei lor. DDoS rămâne un gen de atac obişnuit, datorită accesului facil la instrumente gratuite şi servicii online ieftine, care permit practic oricărei persoane ce deţine cunoştinţe de bază şi conexiune la internet să lanseze atacuri.
Conform raportului, această situaţie a dus la creşterea frecvenţei, dimensiunilor şi complexităţii atacurilor în ultimii ani. În ultimele 18 luni s-au înregistrat în medie 124.000 de atacuri DDoS pe săptămână. În ultimele 6 luni s-au înregistrat 274 de atacuri de peste 100 Gps faţă de 223 de atacuri în 2015, şi 46 de atacuri de peste 200 GpS faţă de 16 atacuri pe întreg anul 2015. Ţintele predilecte ale atacurilor de peste 10 Gps sunt Marea Britanie, Statele Unite şi Franţa.
Poate cel mai îngrijorător aspect evidenţiat în raport este acela că şi atacurile de doar 1Gps ţintite asupra site-urilor web şi reţelelor de firmă pot fi suficiente ca să surprindă cele mai multe organizaţii pe picior greşit. În prima jumătate a anului 2016, dimensiunea medie a atacurilor a fost de 986 Mbs, reprezentând o creştere de 30% faţă de 2015, iar dimensiunea medie a atacului prevăzută pentru sfârşitul acestui an va atinge 1,15 Gps.
Conform autorilor raportului, astfel de date demonstrează nevoia de protecţii DDoS hibride sau multi-layer. Şi asta mai ales că, în ciuda creşterii masive a dimensiunii atacurilor de top, 80% din numărul total al atacurilor continuă să fie mai mici de 1Gps iar 90% dintre ele să ţină mai puţin de o oră.
de Bogdan Marchidanu