Fujitsu oferă soluții inovative și inteligente atât pentru business, cât și pentru aplicații dedicate orașelor inteligente pentru creșterea calității vieții în mediul urban. Despre cum vede compania conceptul Smart City, zona de cloud hibrid, gestionarea facilă a dispozitivelor IoT și zona de Big Data și Analytics, am discutat cu Gabriel Pavel, noul Country Sales Director, Fujitsu România.
Club IT&C: Orașele inteligente se bazează si pe o platformă hardware eficientă. Care este oferta Fujitsu în acest sens?
Gabriel Pavel: Dacă definim un oraș inteligent ca fiind acel loc care îmbunătățește calitatea vieții locuitorilor lui și rezolvă probleme legate de mediu, economie și energie, putem defini un oraș Inteligent ca fiind acel loc care promovează o societate inteligentă orientată pe oameni unde revoluțiile
sociale și de business sunt sprijinite de ICT . Pentru ca afacerile să prospere de asemenea într-un oraș inteligent, cel mai important lucru este să fie dezvoltate mecanisme prin care să circule valoare (fie ea in bani sau echivalent) între diverși jucători regionali cum ar fi autorități locale, afaceri locale, instituții medicale și locuitori. Un oraș inteligent necesită ca probleme complexe, incluzând fluxuri ale diverselor resurse, energie, informații și oameni, să fie monitorizate, vizualizate, analizate și optimizate.
Dintre soluțiile implementate de Fujitsu amintim câteva:
– Healthcare: acces la informații shared colectate din diverse surse pentru creșterea calității și promptitudini serviciilor medicale, care in final se traduce in salvare de vieți.
– Agricultura: folosirea informațiilor in cooperare pentru maximizarea profitului
– Transport: platforma SpatiOWL pentru trafic management care monitorizează, colectează date de la o mare varietate de senzori, analizează, execută predicții și ajustări, optimizând în timp real traficul și reducând consumul de energie, timp și carburanți.
Urayasu City, Toyota City, Satsumasendai City in Japonia, dar și Barcelona sau alte orașe din Europa folosesc deja
soluțiile Fujitsu pentru Smart City fie în domeniul dezvoltării urbanistice, fie în domeniul reducerii de emisii de carbon, fie in capacitatea de a anticipa dezastrele naturale cum ar fi tsunami prin procesarea de date complexe, analiză și modelare 3D cu ajutorul supercomputerelor.
Club IT&C: Care este viziunea Fujitsu în zona de cloud, în special zona de cloud hibrid? Reprezintă aceasta o soluție pentru gestionarea facilă a dispozitivelor IoT?
Gabriel Pavel: In 2015 Fujitsu a dezvoltat o platformă de business digital, pe care noi o numim MetaArc. Acesta este o platformă cadru pentru a-i ajuta pe clienții noștri să își gestioneze transformarea digitala.
MetaArc se bazează pe o infrastructură de cloud computing scalabilă. Este concepută să ofere capabilități de
mobilitate, data analytics, IoT și AI as a service. Permite clienților să creeze soluții de business digitale , rapid și ușor prin combinarea și integrarea tehnologilor digitale și serviciilor. Cloud-ul sau permite o piața pentru soluții si servicii terțe, venind astfel în sprijinul afacerilor din ecosistemul de parteneri.
Nucleul capabilităților IoT la Fujitsu este platforma oferită ca parte a MetaArc .
Această platformă furnizează agregarea datelor și managementul lor, precum și servicii de dezvoltare a aplicațiilor și
capabilități de gestionare a dispozitivelor.
Controller-ul de resurse dinamice al platformei IoT permite procesare distribuită optimizata în funcție de schimbările în trafic. In plus, susținut de experiența îndelungata în inovații legate de dispozitivele mobile, Fujitsu a dezvoltat gamă de soluții Ubiquitousware, pentru a crește productivitatea si siguranța lucrătorilor în domeniu.
Fujitsu GlobeRanger oferă, de asemenea, o funcție de management pentru dispozitivele IoT care a fost adoptată de
mulți clienți, printre care și Departamentul de Poliție Richardson, din Texas. Fujitsu RunMyProcess adaugă în continuare aplicații rapide și capabilități pentru dezvoltarea proceselor de afaceri pentru soluții IoT.
Club IT&C: Volume mari de date care provin de la surse solicită soluții de colectarea și administrarea acestora. Are Fujitsu un răspuns la aceasta provocare?
Gabriel Pavel: În zona de Big Data și Analytics, Fujitsu vine cu o ofertă dedicată: PRIMEFLEX Integrated Systems. Big Data oferă un potențial imens de a prezice oportunitățile și a diminua riscurile, de a lua decizii mai rapide și mai bune, de a crea noi oportunități și valoare pentru business și societate. Stabilirea celei mai potrivite infrastructuri este o premisă esențiala. Fujitsu, ca partener pentru gestionarea Big Data, înseamnă complexitate redusă, timp-valoare rapidă, risc redus și focus mai bun pe businessul de bază. Fujitsu este one-stop-shop pentru Big Data, de unde companiile și organizațiile pot achiziționa infrastructură optimizată pentru Big Data, incluzând hardware, software și servicii, dar și sisteme integrate acoperind cele mai relevante concepte tehnologice – toate disponibile într-un singur loc. Specific pentru Big Data si Analytics, Fujitsu oferă PRIMEFLEX Integrated Systems pentru Hadoop și pentru SAP Hana.