Cele mai sensibile probleme pe care managementul unei linii de productie trebuie sa le rezolve sunt legate de planificarea optima a activitatilor si de gestionarea transparenta a costurilor de productie.
Planificarea activitatilor este direct influentata de o serie de factori cum ar fi:
- Stocurile de materii prime
- Disponibilitatea resurselor (masini, oameni, utilitati)
- Capacitatea maxima de productie
- Termenele de livrare ale furnizorilor
- Data de livrare agreata cu clientul
Totodata, predictibilitatea acestor activitati are la baza tipul de comenzi de productie (serie/unicat), diversitatea portofoliului de produse finite dar si nivelul de flexibilitate al clientilor in negocierea termenelor de livrare.
Acest cumul de factori genereaza procese complexe si aparent personalizate pentru fiecare companie, greu de gestionat de catre management. Verticala de productie a fost printre primele care au generat nevoia adoptiei unei aplicatii informatice. De cele mai multe ori nevoia a fost rezolvata prin crearea unei solutii dedicate care rezolva exact fluxurile curente ale companiei, la comanda.
Odata rezolvata aceasta nevoie de planificare, au aparut alte probleme datorate lipsei de standardizare. In primul rand schimbarile in procesele de business au generat costuri uriase de adaptare a solutiei informatice, fiind necesar un efort substantial de dezvoltare pentru orice mica schimbare in procese.
In al doilea rand, integrarea superficiala a fluxurilor operationale cu cele financiar contabile au generat un haos in administrarea costurilor, raportarile de costuri din departamentul de productie fiind total desincronizate de cele financiar contabile. Astfel, in lipsa acestor informatii esentiale, ofertarea si bugetarea costurilor a generat pierderi masive producatorilor.
Solutiile informatice din piata au asimilat aceste cerinte si au furnizat instrumente complexe de management care le satisfac. Unele au devenit si standard in industrie, insa costurile prohibitive au impiedicat de cele mai multe ori adoptia la scara larga.
Pe aceste premise SAP a dorit sa ofere o alternativa viabila, generalizata, pregatita sa fie implementata pe scara larga. Modulul de productie din SAP Business One 9.1, ultima versiune a solutiei ERP dedicata de SAP intreprinderilor mici si mijlocii, a fost proiectat pentru a fi o solutie integrata, completa si standardizata care sa acopere cea mai mare parte a cerintelor de business ale companiilor cu activitate de productie. Utilizand experienta de cateva decenii in proiectarea de solutii de business precum si feedbackul din piata adus de comunitatea de parteneri Business One, a proiectat acest produs unic in felul sau care reuseste sa puna la dispozitia comunitatii de afaceri un instrument complet la un pret imbatabil.
Mai multe detalii pe www.sysinconsult.ro.