Conform unui studiu recent comandat de Comisia Europeană şi intitulat ,,Identification and quantification of key socio-economic data to support strategic planning for the introduction of 5G in Europe”, economia europeană ar putea înregistra beneficii anuale de peste 113 miliarde euro până la mijlocul deceniului următor dacă se vor efectua investiţii suficiente în reţele mobile de a cincea generaţie.
Conform studiului, costul instalării reţelelor 5G în cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene ar putea atinge o sumă de circa 56 miliarde euro în anul 2020. Cu toate astea, cinci ani mai târziu, profiturile de pe urma acestor investiţii ar deveni substanţiale. În plus, conform studiului, ar putea fi create mai mult de două milioane de slujbe noi la nivel european.
Studiul, care a durat un an de zile, a dat la iveală faptul că beneficiile şi capabilităţile reţelelor 5G sunt foarte diverse şi extinse, însă a identificat trei capabilităţi principale cu impact imediat măsurabil. Prima capabilitate este legată de acoperirea mobilă de bandă largă, capabilă să livreze viteze de cel puţin 50Mbps. A doua capabilitate este legată de crearea de produse scalabile pentru reţele M2M şi IoT în verticale industriale relevante. În fine, a treia capabilitate este legată de aşa-numitul Internet ultra-tactil, un concept care dispune de capacitatea încă impotetică de a deschide calea unor aplicaţii majore ale viitorului.
Intenţia Comisiei Europene în realizarea acestui studiu a fost aceea de furnizare a unei baze pentru autorităţi de reglementare, alte autorităţi publice şi diverşi actori interesaţi din punct de vedere al planificării unor politici viitoare în zone precum alocarea spectrelor de frecvenţă şi viitoare reglementări de piaţă. Scopul final declarat este atingerea unor beneficii maxime, atât din punct de vedere social, cât şi economic.
Autorii studiului susţin că beneficiile anuale de 113 miliarde euro ar putea creşte chiar până la 140 miliarde dacă se iau în calcul şi efectele induse în alte verticale industriale. Suma de 113 miliarde euro a fost calculată pentru beneficiile unui număr de patru verticale industriale majore – industria auto, sănătatea publică, transporturile şi utilităţile – cu un total de 62,5 miliarde euro, la care se adaugă patru medii sociale – oraşele inteligente, zonele rurale, casele inteligente şi locurile de muncă – cu un total de 50,6 miliarde euro. Studiul mai spune că 63% din beneficiile totale s-ar naşte din folosirea industrială a reţelelor 5G, în vreme ce restul ar fi constituit din beneficii pentru consumatori şi societate în ansamblul ei.
de Bogdan Marchidanu