Gigantul tehnologic IBM oferă, poate, cel mai bun exemplu al modului în care o mare companie globală procedează pentru a încerca supravieţuirea pe o piaţă dominată de o concurenţă acerbă. Este vorba, evident, de supravieţuirea unui gigant, a cărui simplă existenţă înseamnă consum imens de resurse. Din acest punct de vedere, o privire retrospectivă asupra mutărilor efectuate anul trecut de compania americană poate oferi informaţii interesante chiar şi asupra tendinţelor legate de viitor.
La începutul anului trecut, IBM a achiziţionat divizia de produse şi tehnologie de la The Weather Company. Intenţia exprimată la acel moment a fost clar cea de extindere a IT-ului către una din cele mai interesante zone de interes pentru activitatea umană, cea de previzionare a vremii. Prin combinarea tehnologiei cognitive computing cu activele companiei achiziţionate, IBM a reuşit să creeze o breşă interesantă chiar şi pe piaţa de consum, prin aplicaţia de urmărire a focarelor de răceală şi gripă lansată în octombrie anul trecut.
Tot la începutul lui 2016, mai exact în ianuarie, IBM a achiziţionat IRIS Analytics, un furnizor de soluţii analytics în timp real pentru combaterea fraudelor legate de plăţi, şi Ustream, un furnizor de soluţii de online streaming, în scopul întăririi diviziei IBM de servicii video în cloud.
Achiziţiile au continuat în cele mai diverse subdomenii de interes. Au urmat, pe rând, Resilient Systems, un dezvoltator de platforme de răspuns la incidente de securitate, o achiziţie care s-a dovedit extrem de importantă în perspectiva creşterii explozive a infracţiunilor cibernetice de tip ransomware, EZSource, un furnizor de dashboard-uri care arată în mod centralizat dezvoltatorilor ce aplicaţii s-au schimbat, în scopul eficientizării proceselor de modernizare aplicaţii, şi Promontory Financial Group, o firmă de consultanţă din domeniul managementului riscurilor.
În fine cea mai recentă achiziţie s-a produs la sfârşitul lui octombrie 2016, când IBM a anunţat intenţia de a cumpăra Sanovi Technologies, un furnizor de servicii de recuperare în caz de dezastre pentru medii de cloud hibrid. Scopul declarat la momentul respectiv în privinţa achiziţiei a fost acela al întăririi portofoliului de gestionare a gamei imense de aplicaţii, date şi sisteme IT de care IBM se ocupă deja pentru clienţii companiei, în vederea balansării transformării digitale cu nevoia de conformitate cu legislaţia diversă existentă.
Va fi foarte interesant de văzut ce va mai aduce şi anul 2017 din acest punct de vedere, deoarece acţiunile unui gigant precum IBM sunt definitorii pentru tendinţele întregii pieţe.