Creșterea volumului de date și mai ales a surselor din care sunt captate datele duce industria stocării într-un vârf tehnic de cerere, dar și în fața provocării de a face față cu tehnologii și soluții inovative pentru a suporta fără probleme toate datele. În următoarele rânduri prezentăm câteva tendințe pentru zona de stocare în anul 2017.
Mașinile fără șofer și inteligența artificială devin avansate și inteligente după depășirea limitării date de puterea de procesare a calculatoarelor, dar sunt în fața unei noi provocări dată de volumul mare de date ce vor fi stocate și procesate. În anul 2020 peste 10 milioane de mașini din trafic vor avea funcții de conducere automată, toate fiind conectate în lumea IoT și utilizând inteligența artificială. Astfel, soluțiile tradiționale de stocare deja sunt depășite, industria specifică fiind nevoită să dezvolte noi soluții de viteză și cu un management complex dar în același timp rapid și adaptabil.
Lumea devine foarte supravegheată iar sistemele de înregistrare și monitorizare video ajung să opereze la o calitate foarte ridicată, cu imagini HD de înaltă precizie care pot fi martori în multe activități și evenimente, dar care necesită o capacitate de stocare și procesare rapidă. De asemenea costurile pentru stocare nu trebuie să fie chiar ridicate, pentru a face tehnologia accesibilă pentru toate tipurile de afaceri și instituții. Stocarea și transmisia datelor video în cloud reprezintă de asemenea o provocare, rămânând de văzut dacă dezvoltatorii soluțiilor de stocare reușesc să se adapteze la noile cerințe. Tot la capitolul date video, rezoluția 4K deja este utilizată în cinematografe din anul 2011, dar necesită o nouă abordare în zona stocării. Dimensiunea mare a fișierelor video 4K poate pune probleme soluțiilor tradiționale, unde în majoritatea cazurilor filmele sunt văzute cu părți blocate sau la o calitate slabă cu blocaje frecvente. Astfel, dezvoltatorii de soluții de stocare au deja în față provocarea dezvoltării unor soluții de stocare dedicate fișierelor video de foarte înaltă rezoluție.
Volumele de date pentru stocarea obiectelor mari, prin care se înțeleg arhivele la cost redus compuse din date mari, nestructurate, reprezintă o provocare atât din punct de vedere al dimensiunii fișierelor cât și al transferului acestora. Dezvoltatorii trebuie să răspundă acestor cerințe cu soluții de mare capacitate și cu viteze mari de transfer, dar în același timp trebuie să mențină un cost redus la care oferă aceste soluții. Tot la capitolul datelor nestructurate, vine și necesitatea trecerii de la înregistrarea unor date, de exemplu cele video, de pe bandă pe ale soluții de stocare, mai rapide, mai flexibile, dar fără costuri mult ridicate față de tradiționala bandă de înregistrare.