Este cert că soluţiile şi strategiile legate de tehnologie cunosc o evoluţie rapidă, iar acest fapt pare să permită directorilor IT din companii o pleiadă aparent nesfârşită de maximizare a rezultatelor departamentelor IT. Ei bine, un recent studiu efectuat la nivel global de prestigioasa publicaţie TechTarget în rândul directorilor IT arată că aceştia continuă să prioritizeze investiţiile în soluţii aparent vechi, dar deja testate pe piaţă, cum ar fi (deja) bătrânul cloud computing.
Practic, dintre respondenţii la sondajul TechTarget care au spus că bugetele lor vor creşte în 2017, 64% au prevăzut această creştere pentru servicii cloud, care includ procesare, stocare date şi aplicaţii. Iar principalul motiv al unei asemenea alegeri este acela că opţiunile legate de cloud au devenit deja eficiente din punct de vedere al costurilor. Practic, este evident că investiţiile în IT în rândul companiilor au de-a face din ce în ce mai mult cu economiile de costuri şi cu comoditatea şi accesibilitatea. Nici fiabilitatea şi nici dorinţa de a ţine pasul cu moda nu par să mai aibă foarte mare căutare într-o epocă în care răspunderea faţă de acţionari a directorilor generali privind banii cheltuiţi este din ce în ce mai presantă.
Legat de structura investiţiilor în servicii de tip cloud, 55% dintre cei care au declarat că vor aloca bani unor asemenea iniţiative au spus că vor să integreze modele de cloud hibrid în companie. 53% au spus că vor folosi servicii de tip SaaS, iar 45% servicii de tip IaaS în cadrul unui cloud privat (în vreme ce 25% au susţinut ideea de IaaS în cloud public).
Dintre directorii IT care îşi petrec majoritatea timpului la lucru cu probleme de management general IT – operaţiuni de tip centru de date sau infrastructură, baze de date, stocare date sau backup şi recuperare în caz de dezastre – 54% au spus că prima lor opţiune de stocare date o reprezintă stocarea în cloud, în vreme ce doar 27% au ca prioritate stocarea pe medii solide interne. Serviciile cloud domină şi atunci când e vorba de proiecte de backup, 49% dintre respondenţi citând cloud-ul ca opţiune primară de backup.
Evident, cloud-ul nu înseamnă absolut totul în termeni de iniţiative IT în acest an. 36% dintre respondenţii la sondaj au declarat că anul acesta vor căuta să implementeze inişiative IT legate de automatizarea proceselor. Întrebţi care sunt inişiativele software prioritare pentru 2017, 29% dintre respondenţii implicaţi în managementul IT general sau dezvoltarea de software au spus că vor instala aplicaţii mobile, ei fiind urmaţi de cei care vor instala soluţii de business intelligence/analytics/data warehousing (26%) şi soluţii de BPO/BPM (24%). Va fi foarte interesant de văzut, în cadrul proximei ediţii a conferinţei anuale CIO Council, care sunt priorităţile pe 2017 pentru directorii IT ai companiilor din România.