Directiva privind Serviciile de Plată a UE (PSD2) începe să își producă efectele din luna ianuarie 2018, băncile fiind forțate să se adapteze repede la schimbările aduse de aceasta în serviciile pe care le oferă.
PSD2 va aduce schimbări fundamentale în industria financiară a UE, în special în zona securității și a eficienței tranzacțiilor. În primul rând este impusă autentificarea sigură a clienților, incluzând suportul pentru autentificarea cu doi factori (2FA) pentru plăți, dar și interfețe pentru furnizori terți. Furnizorii terți trebuie să poată iniția servicii de plăți și informații, pentru a putea deveni chiar competitori ai băncilor, comportându-se ca interfață de acces pentru toate conturile bancare ale clienților. Astfel, una din țintele PSD2 este creșterea competitivității și a inovației, utilizând noi concepte de servicii.
Pentru băncile normale, aceste schimbări duc la necesitatea dezvoltării unor interfețe de aplicații care să fie disponibile furnizorilor terți, directiva interzicând utilizarea extragerii datelor în alte programe. În acest context al unei competitivități crescute, PSD2 recomandă schimbarea modelelor de business ale băncilor, pentru evitarea schimbării balansului pieței, prin plecarea clienților la furnizorii terți. În contextul partajării interfețelor aplicațiilor către terți, industria financiară trebuie să meargă către un proces de standardizare a acestor interfețe, un pas fiind deja făcut prin colaborarea dintre industria financiară și comunitatea open source, prin proiectul Open Bank. Băncile sunt nevoite să activeze interfețele partajate, având responsabilitatea administrării și asigurării interfețelor, dar și a realizării unor arhitecturi care să asigure o bună conectivitate între terți, noile aplicații și sistemul bancar de bază.
ITul bancar ”bimodal” sau cu mai multe viteze devine acum obligatoriu, dar și cu o abordare de securitate în mai multe straturi, inclusiv cu platforme de management al aplicațiilor.
În acest context, băncile trebuie să își regândească modelul de business, operând în forma actuală sau utilizând noile directive ca un motiv pentru un nou început strategic, pentru a profita de oportunitatea dată de noile directive sau chiar pentru a se comporta ca un terț în sine. Totuși, PSD2 pune o mare presiune pe bănci prin schimbările impuse, iar băncile care vor ignora adaptarea, au cele mai mari șanse să dispară sau să își piardă rapid clienții și renumele. În final nu putem spune decât că PSD2 va aduce schimbări majore, timpul rămas este cel potrivit pentru schimbări și pentru dezvoltarea băncilor competitive ale viitorului.