Cel mai mare pericol al erei digitale il reprezinta scaderea interactiunii directe dintre oamenii, considera directorii IT din Romania, potrivit unui sondaj realizat in timpul conferintei CIO Council National Conference, editia a V-a. Studiul a fost realizat pe un esantion de 155 de participanti cu functii de CIO, COO, manageri si specialisti din domeniul IT, dintre care 84 de respondenti.
Astfel, 38% dintre respondenti au sustinut ca scaderea interactiunii directe dintre oameni este cel mai mare pericol al erei digitale. Dependenta crescuta de tehnologie a fost raspunsul indicat de 32% dintre participantii la sondaj, in timp ce 22% considera ca pierderea intimitatii reprezinta riscul iminent ce deriva din dezvoltarea fulminanta a tehnologiei. Doar 8% dintre directorii IT din Romania prezenti la conferinta vad conectarea permanenta la locul de munca drept cea mai mare primejdie a erei digitale.
Cel mai mare obstacol
Era digitala aduce cu sine transformari inevitabile in toate industriile, iar companiile se confrunta cu diverse obstacole in a se adapta la noua realitate. Potrivit sondajului, cultura organizationala este principala piedica in calea transformarii digitale in cadrul organizatiei in care lucreaza pentru 43% dintre directorii IT care au raspuns la chestionar. La o departare destul de mare se afla pregatirea personalului (23%), costurile prea ridicate (15%), tehnologia invechita (12%) si procesele prea complicate, care nu pot fi automatizate (7%).
Companiile au inceput sa ia serios in considerare schimbarile aduse de dezvoltarea fulminanta a tehnologiei, dar si consecintele acestui fapt, astfel ca iau masuri. 35% dintre directorii IT care au participat la sondaj au precizat ca firma la care lucreaza are o strategie (roadmap) pentru dezvoltarea digitala, iar 26% au explicat ca o foaie de parcurs este in curs de dezvoltare. Exista, insa, si companii care nu au o strategie pusa la punct, dar studiaza problema (33%), iar 6% dintre participantii la sondaj au marturisit ca nu au auzit de o astfel de strategie (6%).
Transformarea digitala aduce o presiune suplimentara si creste in acelasi timp rolul unui CIO in companie. 31% dintre participantii la sondaj considera ca acesta ar trebui sa asigure o punte intre abilitatile IT si business-ul in sine, dar si sa acopere eventualul decalaj sau lipsa acestora.
De asemenea, 28% dintre intervievati au spus ca misiunea CIO este aceea de a fi un agent al transformarii, adica sa schimbe cultura organizationala ca sa fie in acord cu digitalizarea, in timp ce 24% au sustinut ca ar trebui sa promoveze deschiderea spre o cultivare a inovatiei. Doar 17% dintre directorii IT care au participat la sondaj au indicat ca rolul primordial al CIO este sa mentina relatiile cu ceilalti lideri de business in timpul acestui proces.
Ingrijorator, exista si companii (ce-i drept, putine) care pur si simplu asteapta ca aceasta era digitala sa treaca si nu fac nimic in acest sens: 2% dintre participantii la sondaj sustin ca era digitala e doar un “buzzword”, nu o realitate.
Ce vor face companiile pe viitor
Dar cum reactioneaza companiile la transformarea digitala? 54% dintre participantii la sondaj au precizat ca, in urmatoarele 12 luni, modelul de business va ramane acelasi, dar vor fi adaugate cateva servicii digitale, in timp ce 36% vor merge catre o digitalizare a afacerii. Exista si companii care isi vor pastra structura traditionala – 10% dintre respondenti au spus ca modelul de business va fi neschimbat.
In aceste conditii, liderii companiilor nu prea vor ca securitatea IT sa fie lasata pe mainile altora. 52% dintre participantii la sondaj au spus ca nu vor externaliza aceasta sarcina, deoarece profilul companiei nu permite externalizarea. Totusi, 36% considera ca furnizorii au resurse si sinergii mult mai bune in domeniu decat orice se poate realiza “in-house”.
Mai multe informatii despre a V-a editie a CIO Council National Conference puteti gasi pe site-ul evenimentului: www.cioconference.ro.