Conform celui mai nou raport de previziune Gartner legat de cheltuielile IT la nivel global, firmele dau primele semne ale unei mutări strategice legate de modul în care cheltuiesc bugetele, în sensul în care achiziţiile de la vendorii tradiţionali de echipamente de infrastructură IT, în special servere, în scopul instalărilor în cadrul propriilor premize au început să scadă în dinamică. În loc de a cumpăra servere, firmele încep să prefere să închirieze putere de calcul în cloud de la companii precum Amazon, Google şi Microsoft.
Gartner susţine că nivelul global al cheltuielilor IT va ajunge la 3.500 miliarde USD la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă o creştere cu 1,4% faţă de 2016.
Însă dinamica generală de creştere va fi încetinită din pricina întăririi dolarului american pe pieţele valutare, ceea ce în cifre se traduce într-o diferenţă realitate faţă de potenţial de 64 miliarde USD.
Conform Gartner, chiar dacă rularea unui flux de lucru cu ajutorul Amazon Web Services (AWS) de pildă este încă mai scumpă decât rularea aceluiaşi flux de lucru în propria infrastructură, diferenţa va continua să se diminueze în timp dacă se iau în calcul scăderea treptată a costurilor serviciilor şi menţinerea constantă a costurilor legate de întreţinerea infrastructurii şi salariile personalului de specialitate.
Toate astea nu înseamnă o schimbare bruscă pentru piaţă, însă. Conform estimărilor, companiile vor continua să achiziţioneze servere, însă declinul vânzărilor de echipamente va ajunge într-un viitor previzibil într-un punct în care producătorii de echipamente nu vor mai putea justifica financiar continuarea producţiei. Furnizorii de servicii cloud, pe de altă parte, nu achiziţionează în general echipamente de la producătorii majori, preferând producători cu care încheie contracte exclusiviste.
În privinţa pieţei serviciilor IT la nivel global, Gartner previzionează o creştere de 2,3% în 2017, ceea ce înseamnă o scădere faţă de creşterea de 3,6% din 2016. Firma atribuie aceste schimbări ajustărilor de strategie care au loc în diverse zone geografice ca rezultat al posibilelor schimbări ale politicii americane, atât interne cât şi internaţionale.
Ce este foarte interesant, însă, este faptul că Gartner anunţă indicii ale intensificării fenomenului de apariţie companii care lucrează din start exclusiv în cloud. Asta înseamnă că universul cloud, ca şi mediu de externalizare IT pentru firme, va deveni din ce în ce mai important. La asta se adaugă şi evoluţia dintr-o altă zonă de mare impact, cea de mobilitate. Aici Gartner susţine că, la nivel global, va continua să existe o creştere modestă, de 1,7%, a vânzărilor de dispozitive mobile, însă această creştere va fi alimentată aproape exclusiv de pieţele mai puţin mature. Pe pieţele mature, în schimb, se va observa o tendinţă din ce în ce mai mare de bugetare a cheltuielilor cu dispozitive inteligente IoT.