În spatele fiecărui mare bărbat de pe Pământ şi de pe Lună se află femei măreţe
Fără îndoială că am auzit cu toţii recentele discuţii despre noul succes din lumea filmului, Hidden Figures (Personaje ascunse). Filmul oferă o privire impresionantă asupra unui moment istoric care demonstrează mult din drumul parcurs de noi ca omenire. La prima vedere, filmul spune povestea modului în care trei femei uimitoare, Dorothy Vaughan, Katherine Johnson şi Mary Jackson au ajutat la transformarea lumii prin participarea la misiunea de lansare a lui John Glenn în spaţiu de la Centrul NASA Langley Research din Hampton, VA.
Muncind ca “un computer”, Dorothy Vaughan a adus la viaţă primele computere mainframe IBM 7090, ajutând omenirea să lanseze primul om până la lună. Katherine Johnson a calculat traiectorii, ferestre de lansare şi planuri de revenire de urgenţă de la primele misiuni NASA până la zborul Apollo 11 către lună şi până la planurile Misiunii către Marte. Mary Jackson a devenit prima femeie inginer de culoare de la NASA, urcând pe scara ierarhică şi devenind ulterior manager pentru două importante programe americane, Federal Women’s Program Manager in the Office of Equal Opportunity şi Affirmative Action Program.
Dacă trecem dincolo de suprafaţa lucrurilor, putem vedea cum aceste femei au reuşit să schimbe pentru totdeauna domeniul STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică) prin crearea spaţiului necesar diversităţii în cadrul unora din cele mai profunde cariere umane existente pe planetă.
De la momentul în care IBM a anunţat implicarea în realizarea filmului, cu ocazia CES 2017, precum şi parteneriatul cu New York Times la dezvoltarea aplicaţiei AR “Outthink Hidden”, ca şi de la lansarea oficială a filmului în Statele Unite la data de 5 ianuarie, acest material video reprezintă o oportunitate excepţională de a sublinia rolul şi importanţa femeilor care lucrează în domeniul IT şi cel tehnologic, precum şi importanţa diversităţii în general.
Dacă vom reuşi să asigurăm o cultură corporatistă globală care întreţine diversitatea de gândire şi relaţiile interumane, vom reuşi până la urmă să obţinem abordări mai inovatoare ale afacerilor şi societăţii în ansamblul acesteia.
Istoric vorbind, IBM s-a plasat în avangarda diversităţii şi incluziunii sociale. Aşa cum spunea fostul preşedinte şi CEO al companiei, Thomas J. Watson: “Aş vrea ca IBM să fie recunoscut pentru multe lucruri, dar indiferent cât de mari vom deveni, vreau ca această companie să fie cunoscută drept compania care nutreşte cel mai profund respect pentru individ.” Pe tot parcursul istoriei din 1899, când IBM a angajat prima femeie, până în zilele noastre, când IBM are pentru prima dată o femeie în poziţie de CEO, angajamentul companiei faţă de recunoaşterea talentelor femeilor a stat la baza afacerii şi a reprezentat un motor esenţial al succesului.
Cercetările arată o legătură clar pozitivă între creşterea diversităţii legate de sex şi rezultatele financiare, indiferent de industrie şi regiune geografică. La IBM recunoaştem faptul că femeile joacă un rol critic pe piaţa globală şi că ele trebuie să fie prezente în cadrul industriei care alimentează inovaţia în toate sectoarele. În calitate de companie de tehnologie, IBM încurajează şi sprijină femeile în asumarea de roluri de leadership tehnic. Am dezvoltat o mulţime de programe care au ca scop ajutorarea femeilor să avanseze în cariere legate de astfel de zone. Cu toate astea, datele cele mai recente arată că prăpastia între sexe din domeniile ştiinţific, tehnologic, ingineresc şi al matematicii (STEM) s-a accentuat din anii optzeci încoace, când 37% din absolvenţii de computer science din Statele Unite erau femei. Astăzi acest procent este de doar 18%.
Media europeană a femeilor care activează în zona STEM este de 29% – faţă de America Latină, unde ea este de 45%. Iar regiunea Europei de Sud-Est are o medie şi mai scăzută. În mod clar există o mulţime de spaţiu liber pentru îmbunătăţiri. IBM ca şi companie este angajată în acest proces de îmbunătăţire şi a participat la un număr de iniţiative în regiunea SEE anul trecut pentru a promova diversitatea şi statutul femeii în ţări precum Bulgaria, Croaţia, Slovenia, Serbia, Ungaria şi România. Scopul unor astfel de inişiative este de a încuraja tinerele şi femeile în general să urmeze cursurile liceelor şi universităţilor pentru a-şi continua educaţia şi instruirea profesională, şi pentru ca, în ultimă instanţă, să-şi găsească slujba de vis în industrii legate de universul STEM.
Diversitatea nu mai este legată doar de sex sau rasă, orientare sexuală sau dizabilităţi. Diversitatea înseamnă mult mai mult pentru IBM – înseamnă înţelegerea oamenilor noştri şi pieţelor noastre, care sunt toate multi-culturale şi diverse, iar pe această bază diversitatea devine cu adevărat relevantă. IBM a fost o companie pionier din această perspectivă, motiv pentru care istoria noastră de peste 100 de ani este un cerc virtuos de creştere şi progres.
Aşa cum a procedat mereu de-a lungul istoriei noastre centenare, IBM va continua să depună eforturi ca să se asigure că femeile din întreaga lume dispun de inspiraţia, educaţia, instrumentele şi tot sprijinul de care au nevoie nu doar pentru a avea o carieră prosperă în cadrul IBM, ci şi pentru a angaja relaţii cu întreaga lume la cel mai înalt nivel posibil.