Alimentată de creşterea popularităţii în rândul utilizatorilor, tehnologia care permite sincronizarea şi diseminarea fişierelor în cloud la nivel de întreprindere (cunoscută pe piaţă cu acronimul EFSS) s-a maturizat rapid, suficient ca să devină în sine o platformă strategică de colaborare. Şi asta spre groaza multor directori IT din organizaţii, obligaţi, la comanda factorilor de decizie, să adapteze infrastructura internă pentru a permite folosirea largă a unor astfel de platforme.
În ultima vreme însă, diseminarea de fişiere prin intermediul cloud-ului a început să fie tot mai larg acceptată ca o modalitate mai colaborativă de lucru în cadrul companiei şi între companii, şi mulţi directori IT au ajuns să o socotească o modalitate strategică de desfăşurare a activităţii. Iar acest lucru se vede şi în cifre, căci firmele de cercetare au ajuns la concluzia că organizaţiile au cheltuit în 2015 un volum de 1,11 miliarde USD pe servicii software EFSS, o cifră care este aşteptată să crească la 3,5 miliarde USD până în 2020.
Chiar dacă astfel de soluţii de tip cloud permit afacerilor să inoveze şi să modernizeze, adevărul este că nu există o singură rezolvare universală a problemelor. Iar această realitate determină tot mai mulţi furnizori de tehnologie să îşi adapteze ofertele astfel încât să facă cât mai bine faţă diversificării cerinţelor.
De pildă, unul din aceşti furnizori, Fujitsu, oferă o soluţie denumită Fujitsu Cloud Service K5, în cadrul căreia se combină expertiza de dezvoltare a soluţiilor şi serviciilor cloud cu tehnologiile open source. Având asigurarea securităţii şi integrării cu soluţiile proprii ale clienţilor la baza dezvoltării unor astfel de servicii, Fujitsu a ajuns să lucreze împreună cu clienţii pentru adoptarea celei mai potrivite soluţii cloud şi pentru a face adoptarea cloud-ului cât mai firească cu putinţă.
Serviciul K5 combină expertiza solidă de dezvoltare a soluţiilor cloud cu tehnologii open source. Prin folosirea unor tehnologii open source standardizate la nivel global se pot oferi servicii de cloud public şi privat care devin o platformă de lucru universală şi eficientă din punct de vedere al costurilor. Un astfel de serviciu cloud de mare flexibilitate include reţeaua, Infrastructure as a Service (IaaS) şi Platform as a Service (PaaS). Prin aceasta, K5 permite clienţilor să modernizeze, să inoveze şi să extindă aplicaţii proprii, precum şi să interopereze. Practic permite construirea, testarea şi instalarea de noi servicii digitale cu mai mare uşurinţă decât alte abordări.
Având în vedere dezvoltarea cererii de pe piaţă pentru servicii colaborative, Fujitsu consideră că următoarea mare provocare va fi aceea de a oferi organizaţiilor suficientă flexibilitate astfel încât fiecare departament operaţional să poată alege serviciile cloud de care are nevoie, dispunând în acelaşi timp de controlul şi guvernanţa necesare pentru a evita riscurile şi pentru a asigura conformitatea cu standardele organizaţionale.
Pe măsură ce organizaţiile îşi cresc portofoliile de servicii cloud apar noi provocări legate de agregarea, integrarea şi gestionarea unui mediu IT hibrid, în care cloud-ul coexistă alături de servicii IT tradiţionale sau robuste. Ca atare, Fujitsu propune pieţei o ofertă combinată de servicii cloud cu o ofertă de servicii de integrare a cloud-ului, astfel încât clienţilor să le fie mai uşor să adopte cloud-ul într-o manieră eficientă din punct de vedere al costurilor şi al gestionării procesului.
Mai multe despre astfel de provocări pentru viitor pot fi citite accesând două valoroase resurse puse la dispoziţie de Fujitsu, “White Book of Managing Hybrid IT” şi “Managing Hybrid IT infographic” .