IDC şi-a actualizat la sfârşitul lunii iunie prognoza legată de investiţiile în Internet of Things (IoT) în Europa Centrală şi de Est. Conform datelor publicate, aceste investiţii sunt prognozate să crească cu 20,6% în 2017, atingând un nivel de 12 miliarde USD. Până în 2021, cheltuielile cu IoT în Europa Centrală şi de Est sunt aşteptate să se apropie de 27 miliarde USD, pe măsură ce organizaţiile vor continua să investească în echipamentele hardware, soluţiile software şi serviciile de conectivitate asociate IoT.
Conform IDC, regiunea Europei Centrale şi de Est a devenit o piaţă foarte interesantă pentru această tehnologie cu caracter tranformaţional care oferă atât oportunităţi, cât şi provocări. Zonele aşteptate să atragă cele mai mari investiţii în 2017 sunt monitorizarea transporturilor de marfă (1,8 miliarde USD), tehnologiile smart grid pentru energie electrică, gaz şi apă (1,2 miliarde USD) şi operaţiuni de producţie (1 miliard USD). De asemenea, managementul activelor de producţie şi tehnologiile smart home sunt şi ele previzionate să aibă parte de investiţii semnificative în acest an.
Chiar dacă toate aceste domenii sunt aşteptate să rămână cele mai vaste arii de cheltuieli IoT până în 2021, IDC previzionează că rata cea mai puternică de creştere o vor înregistra tehnologiile pentru clădiri inteligente (creştere anuală cumulată (CAGR) previzionată de peste 34%). Instanţele de utilizare IoT care for cunoaşte cea mai dinamică creştere sunt previzionate a fi tehnologiile smart grid pentru apă (CAGR de 49%), telematica în asigurări (CAGR de 36,8%) şi tehnologiile de încărcare inteligentă a vehicolelor electrice (CAGR de 35,7%), deşi cele trei zone vor porni de la o bază iniţială de cheltuieli relativ mică.
Industriile care vor efectua cele mai mari investiţii în IoT în 2017 vor fi transporturile (2,6 miliarde USD), producţia (2,2 miliarde USD) şi utilitățile (1,3 miliarde USD). Investiţiile IoT trans-industriale, care reprezintă instanţe de folosire comune tuturor industriilor, aşa cum e cazul maşinilor conectate şi al clădirilor inteligente, vor depăşi 900 milioane USD în 2017 şi se vor număra printre principalele arii de investiţii pe întreaga durată de timp previzionată.
Achiziţiile IoT din zona consumer vor reprezenta al patrulea cel mai mare segment de piaţă în 2017, cu o valoare de 1,1 miliarde USD, dar până în 2021 ritmul lor va încetini, astfel încât acest segment este previzionat să ajungă pe locul cinci. Între timp, industriile care vor cunoaşte cea mai rapidă creştere a cheltuielilor vor fi asigurările, zona trans-industrială şi construcţiile.
Din perspectivă tehnologică, serviciile şi echipamentele hardware vor fi cele mai mari două categorii de generatoare de venituri. Cheltuielile hardware vor fi dominate de module şi senzori care conectează punctele finale la reţele, în
vreme ce cheltuielile cu serviciile vor fi împărţite între ,,servicii IT şi de instalare” şi ,,servicii de întreţinere şi de conţinut”. Cheltuielile software vor fi dominate de aplicaţii dedicate, cu o menţiune specială pentru aplicaţiile
,,orizontale” şi cele de tip ,,analytics”. De asemenea, aplicaţiile software şi echipamentele hardware de securitate vor cunoaşte creşteri de investiţii, cu CAGR-uri estimate de 22,7%, respectiv 19,3%.
Geografic, Rusia va fi liderul investiţiilor IoT in Europa Centrală şi de Est pe întreaga perioadă de prognoză, cheltuelile fiind aşteptate să atingă 9,4 miliarde USD în 2021. Pe locurile doi şi trei se vor situa Polonia (5,8 miliarde USD în 2021) şi Republica Cehă (2,3 miliarde USD). Industriile de frunte în toate cele trei ţări vor fi transporturile şi producţia, ele fiind urmate de utilităţi în Rusia şi domeniul trans-industrial în Polonia şi Republica Cehă. De asemenea, este previzionată şi o creştere a cheltuielilor IoT în zona de consumer, în toate cele trei ţări. Din păcate, aşa cum ne-am obişnuit deja de multă vreme, IDC nu suflă o vorbă în această previziune şi despre România.