Un raport recent al Comisiei Europene arată că peste trei sferturi din gospodăriile Uniunii Europene sunt echipate pentru a accesa servicii de bandă largă de peste 30Mbps, însă operatorii naţionali continuă să se axeze mai degrabă pe modernizarea vechilor reţele de furnizare servicii bazate pe cupru decât să investească în tehnologie bazată pe fibră optică (FTTP).
Cercetarea, care a fost realizată de firmele IHS Markit şi Point Topic la comanda CE, şi care acoperă toate cele 28 de state membre UE, precum şi trei ţări nemembre, Islanda, Norvegia şi Elveţia, a descoperit că la sfârşitul anului trecut 75,9% din gospodării puteau accesa aşa numita viteză de bandă largă, în vreme ce 96% erau acoperite de reţele mobile 4G Long Term Evolution (LTE), faţă de doar 59% în anul 2013.
În cursul anului 2016, 12,8 milioane de gospodării noi au primit acces la bandă largă de mare viteză prin intermediul reţelelor de generaţie următoare (NGA), însă tehnologia VDSL, care foloseşte linii de cupru pentru legătura finală în gospodăriile oamenilor, a continuat săm reprezinte elementul cheie al NGA pe cuprinsul întregii Europe, acoperirea crescând cu 7,1% şi ajungând la 48% din gospodăriile europene doar pe parcursul desfăşurării studiului.
Aceste rezultate arată că, în ciuda afirmaţiilor legate de introducerea accelerată de servicii pure FTTP de către guverne mai ales, operatorii continuă să se ferească de a investi în infrastructuri scumpe bazate pe fibră optică şi preferă să modernizeze reţelele existente bazate pe cupru prin tehnologii VDSL sau, în unele cazuri, prin tehnologia ultrarapidă G Fast. De exemplu, acoperirea VDSL s-a dublat în Italia anul trecut. Islanda, Germania, Ungaria şi Slovacia au avut şi ele parte de creşteri cu două zecimale.
Raportul a descoperit diferenţe substanţiale între ţările europene în termeni de disponibilitate FTTP. În multe ţări, astfel de servicii sunt disponibile în instanţe extrem de limitate, aşa cum este cazul Greciei şi al Belgiei, unde acoperirea FTTP atinge un nivel jalnic de 0,6%, respectiv 0,4%. Nici Marea Britanie nu excelează în această privinţă, acoperirea FTTP atingând doar 1,8% la sfârşitul perioadei de cercetare.
Alte ţări au înregistrat însă progrese remarcabile din acest punct de vedere. Cazul cel mai elocvent este cel al Portugaliei, unde disponibilitatea FTTP a crescut cu 10,7% într-un an de zile, ajungând la un grad de acoperire de 86% din gospodării. Prin aceasta Portugalia a depăşit performerii precedenţi, Letonia şi Lituania, care înregistrează grade de acoperire de 85%, respectiv 81%. Din nefericire, nu au fost oferite date speciale despre România.
Acelaşi raport arată că prăpastia legată de accesul serviciilor de bandă largă între urban şi rural continuă să se îngusteze – o prioritate esenţială pentru strategia digitală a UE. Acoperirea rurală cu reţele de bandă largă a crescut cu 9,5% anul trecut per ansamblul UE, ducând nivelul de acoperire cu servicii NGA la circa 40% din gospodăriile rurale.