Daca te-ai hotarat sa iti instalezi propriul tau sistem de supraveghere, va trebui sa le acorzi importanta si atentie sporita interferentelor video. Chiar daca aceste cazuri sunt putine, daca se intampla sa ai interferente, cu siguranta acest aspect te va frustra. Din fericire, exista doua modalitati de a combate interferentele video, in cazul in care te lovesti de aceasta problema. Iata care sunt cele mai des intalnite doua tipuri de interferente pe care le poti intalni atunci cand instalezi un sistem de supraveghere si cum poti rezolva aceasta problema in mod eficient.
Interferentele pe cablu
In cazul sistemelor de supraveghere cablate, interferentele video sunt o problema rar intalnita. Totusi, exista un caz in care te poti lovi de aceasta problema si care va genera anomalii pe inregistrarile video provenite de la o camera cablata. Aceste anomalii, prezente cel mai des sub forma de linii orizontale care se misca pe imagine, sunt de obicei cauza de un fenomen pe care il vom numi „interferente pe cablu date de curenti paraziti”.
In timp ce stiinta din spatele acestui fenomen este complexa, rezolvarea acestei probleme nu este, insa, deloc dificila. Cel mai raspandit motiv pentru aparitia acestor interferente este distanta prea mica dintre cablurile de alimentare si cablurile coaxiale. Din acest motiv, este recomandata pastrarea unei distante de cel putin 30 de centimetri intre cablurile electrice si cele de transmisie a semnalului video.
De asemenea, montarea unei camere direct pe marginea unei cladiri de metal poate cauza interferente video – din acest motiv, este recomandata plasarea unui material izolator intre camera si locul de montare (exemplu: o bucata de lemn sau un material asemanator). Daca nici acest artificiu nu da rezultate, se recomanda instalarea unui dispozitiv numit „izolator de bucla” intre camera si DVR. Acesti izolatori au un cost mediu, dar daca aveti un sistem de supraveghere cu multe camere, poate reprezenta un cost mai ridicat.
Interferentele wireless
Multe camere de supraveghere moderne nu mai necesita conectarea prin cablu la DVR. In aceste cazuri, camerele sunt considerate a fi „wireless”. Chiar daca ele au totusi nevoie de alimentare la curent prin cablu, camerele de supraveghere wireless transmit fluxul video catre DVR, folosindu-se de aceeasi tehnologie ca un router wireless.
Din pacate, exista multe lucruri care pot crea interferente ale semnalului wireless. Cele mai multe camere de supraveghere wireless sunt proiectate sa schimbe canalele de semnal wireless pentru a gasi unul clar, in cazul in care apar interferente, insa si alte dispozitive wireless fac acelasi lucru, fapt care, in final va duce la aceeasi problema.
O modalitate de a rezolva aceasta problema este blocarea routerului wireless pe un singur canal. Cum routerul este principala cauza a pierderii semnalului, blocarea lui pe un singur canal va reduce sau chiar va elimina interferentele semnalului wireless. Chiar daca fiecare router wireless este diferit, aproape fiecare model are un panel de control pe care il puteti accesa de pe un calculator pentru a-l bloca pe un singur canal si pentru a rezolva aceasta problema.