Daca un senzor de miscare sau de intruziune este mascat, acesta nu mai poate asigura functia de detectie, iar intregul sistem de securitate este astfel compromis. Exista multe situatii in care senzorii pot fi mascati: lentilele pot fi acoperite, blocate sau pulverizate. Scoaterea din functiune a unui senzor poate avea loc atat cand acesta este armat, cat si atunci cand este dezarmat. Daca are loc atunci cand este dezarmat, este foarte important ca schimbarea sa fie detectata atunci cand senzorul redevine activ.
Ce solutii ofera OPTEX impotriva mascarii?
Toti senzorii OPTEX – de la cei de miscare pentru interior, la detectorii PIR cu raza de detectie lunga sau scurta pentru exterior – folosesc o tehnologie activa in domeniul infrarosu pentru a preveni mascarea. Pe lateralul lentilelor sunt amplasate un transmitator LED IR si un receptor IR orientate frontal, astfel ca daca lentila este acoperita sau pulverizata cu o solutie, raza emisa de transmitator este reflectata inapoi catre receptor si astfel este declansat semnalul anti-mascare.
Alte tehnologii de protectie
O alta metoda impotriva mascarii, care se utilizeaza relativ frecvent, prin implementarea tehnologiei pe baza de microunde. Aceasta solutie prezinta insa riscul ca materialul textil sau cartonul care acopera senzorul sa permita undei sa treaca, fiind astfel ignorate.
Solutia anti-mascare, parte a unui sistem gradat
Tehnologia activa in domeniul infrarosu pe care OPTEX o implementeaza atat in senzorii pentru interior, cat si in cei pentru exterior functioneaza intr-un mod similar cu cea utilizata de detectorii grad 3 si respecta normele EN50131. Detectorii de grad 3 sunt realizati in asa fel incat sa fie foarte greu scosi din functiune de catre o persoana neautorizata, chiar daca acestia ar avea acces la o serie de unelte.
Serii OPTEX ce folosesc tehnologie impotriva mascarii
Pentru Interior: seria CDX;
Solutii PIR cu raza scurta pentru exterior: seriile FTN, VXI si VXS, seria HX. Produsele din seria BXS (urmeaza a fi lansate in curand);
Solutii PIR REDWALL cu raza lunga pentru exterior: seriile SIP si SIP-IP-BOX.
Ce se intampla in cazul unor schimbari naturale ale mediului inconjurator?
Sa luam spre exemplu senzorii din seria CDX, proiectati pentru o instalare usoara si rapida la nivelul tavanului. Folosind tehnologia AIR (Active InfraRed), acestia pot determina cu precizie mascarea. In plus, ei pot face diferenta dintre o mascare reala si una cauzata de schimbari ale mediului inconjurator, precum depunerile de praf, modificarile de temperatura sau incidenta directa a luminii, cu ajutorul unei solutii de optimizare a sensibilitatii.