În momentul în care industria producătoare implementează noi tehnologii inteligente, de regulă se știe că o parte din locurile de muncă ocupate de oameni vor fi preluate de tehnologie. Din această cauză angajații se tem de pierderea locurilor de muncă prin implementarea acestora, în timp ce angajatorii nu fac nimic pentru a reduce aceste temeri, fiind de multe ori orientați către economiile aduse de implementarea lor. Mai mult, majoritatea afacerilor nu se mai orientează către creșterea performanței personalului din cauza perspectivei plecării acestora. Teama angajaților de tehnologie nu este nouă, fiind cunoscute celebrele „Luddites”, care reprezentau angajați din industria textilă care au distrus mașinile de croșetat care îi înlocuiau și le puneau în pericol locurile de muncă, la începutul secolului 19.
Astăzi, noul val de tehnologie care cuprinde industria este bazat pe inteligența artificială, IoT și 3D Printing, care se pretează multor sectoare care acum 10 ani, de exemplu, nici nu se gândeau că pot să înlocuiască oamenii. Mai mult, mașinile cu conducere și ghidare automată sunt deja taxiurile viitorului, iar dronele fără pilot vor devenii curieri în viitorul foarte apropiat, numeroase programe pilot fiind deja implementate.
În sectorul financiar, băncile deja utilizează sisteme automatizate, bazate pe roboți, care ajută clienții cu sfaturi despre câți bani să investească și cum să își administreze fondurile. Dar, cele mai vechi domenii unde tehnologia automatizată a început să schimbe oamenii sunt transporturile și producția, care au început diferite automatizări chiar în secolul 18, odată cu revoluția industrială.
Totuși, faptul că oamenii nu vor mai avea de lucru este un mit demontat de mai multe studii și rapoarte. Un raport de la Barclays indică faptul că implementarea tehnologiilor precum AI, IoT sau big data vor duce la apariția a 101,000 noi locuri de muncă doar în Marea Britanie, în sectorul producției, în următorii 10 ani. Raportul mai indică faptul că 32% din fabricile care au introdus noi tehnologii, au reorientat personalul către activități mai specializate. Potrivit raportului, tehnologii cum ar fi senzorii, big data, auto-generare de energie și învățare automată, vor conduce la o creștere semnificativă a ocupării forței de muncă în centrele industriale.
Au pierdut cea mai multă forță de muncă, conform statisticilor sectorul minier și cel de fabricație. Pe următoarele locuri în pierderea de locuri de muncă, se află furnizarea utilităților, apărarea și administrația publică și întreg sectorul agricol, forestier și piscicol.
La polul opus, creșterea cererii de locuri de muncă ocupate de oameni este maximă pentru sectorul imobiliar, urmat de știință și tehnologie, administrație, informații și comunicații, sănătate, alimentație, artă și relaxare. Creșterea cererilor de locuri de muncă este ridicată și pentru transporturi, educație, retail și construcții. Puse de la un capăt la altul, deși în unele sectoare locurile de muncă pentru oameni au dispărut rapid, creșterea necesității de forță de muncă umană este cu 28% mai mare față de acum 30 de ani.