Intrarea în vigoare a noilor regulamente europene, sub numele Directiva II pentru Servicii de Plată (PSD2), ar putea crește viteza de implementare a tehnologiilor bancare digitale, chiar mai mult decât până în prezent. Sectorul bancar a fost rezervat în implementarea tehnologiilor digitale, mai ales din cauza bănuitelor riscuri de securitate dar și a complexității unor proceduri bancare, și evident, și din cauza rezervelor din partea clienților. Sectorul bancar este deschis pentru noile regulamente incluse în PSD2, dar există unele temeri legate de amenințările aduse de deschiderea bazelor de clienți.
PSD2 va permite terților să acceseze datele clienților deținute de bănci prin intermediul interfețelor de programare a aplicațiilor, dacă li se oferă permisiunea, și să ofere servicii care utilizează aceste informații. Plățile ar putea fi inițiate de furnizori terți și informațiile despre conturi vizionate prin intermediul acestora. Aceasta va însemna că o terță parte poate construi servicii pentru un cont pe care le va oferi consumatorului, caz în care acesta ar putea să le prefere și să renunțe la cele oferite de bancă. Competențele de bază ale terțelor părți din finanțe de a dezvolt aceste servicii sunt avansate.
Băncile ar mai deține banii, dar nu ar mai fi principala interfață bancară. Un consumator ar putea avea mai multe conturi de la diferite bănci într-o singură aplicație mobilă, de exemplu. Mai mult, noile regulamente ne duc deja cu gândul la perspectivele aduse de posibile aplicații ce vor fi dezvoltate de giganți precum Google și Amazon, care cu siguranță nu vor să se transforme în bănci, dar cu acceași siguranță vor vrea să dezvolte aplicații care se le aducă și clienți din zona financiară. Servicii precum PayPal, Facebook și Amazon au deja miliarde și milioane de utilizatori cu tot cu datele financiare ale acestora, fără a avea nicio legătură cu un concept de bancă tradițională. Dar, PSD2 va aduce o nouă provocare pentru sistemul bancar în acest context, aceasta fiind dezvoltara unor aplicații și servicii digitale de ultimă generație, care să fie atât de eficiente și atractive încât clienții nici să nu se gândească să utilizeze terți pentru zona digitală. Mai mult, PSD2 ar putea fi startul unei interconectări și colaborări mult mai eficiente între instituțiile bancare din UE și nu numai.