Prima transmisie de date a conținut 21 de cuvinte și a traversat oceanul în 17 ore. În prezent, peste 543 terrabiți de date circulă în toate rețelele globale în doar o secundă. Dar viteza și volumul comunicării globale nu sunt singurele lucruri care s-au schimbat, evoluția venind cu semnificația sa economică.
Telegramele au fost utile oamenilor de afaceri. Dar datele nu sunt nimic mai puțin decât viața capitalismului global. Fluxul de date contribuie acum mai mult la PIB-ul mondial decât fluxul de bunuri fizice. Cu alte cuvinte, există mai mulți bani în mișcarea informațiilor transfrontaliere decât în mișcarea soia sau a frigiderelor. Astfel, companiile fac presiuni pentru lansarea unor înțelegeri globale care să interzică guvernelor sau a autorităților locale limitarea fluxurilor de date transmise. Cruciada corporatista împotriva guvernării datelor este abia începuta. Dacă va reuși, cea mai importantă resursă a lumii va fi încredințată sectorului privat și motivului profitului, iar restul dintre noi va avea mai puțină putere de a participa la deciziile care ne afectează cel mai mult viețile.
În ultimul an, un număr din ce în ce mai mare de oameni au ajuns să realizeze că datele au o latură întunecată. Revoluția informațională s-a dovedit a fi ceva mai puțin decât eliberarea totală. Sfera digitală nu este total democratică, ceea ce contează aici fiind cine o deține și cum este organizat. Pe măsură ce mai multe dintre viețile noastre sunt făcute din date, companiile care controlează aceste date au devenit bogate și puternice. Nu numai că știu atât de multe despre noi, dar aceștia și folosesc ceea ce știu pentru a lua deciziile algoritmice care au un impact semnificativ asupra societății în ansamblul său. Dar mizele sunt chiar mai mari în contextul în care accentul pus pe datele personale a ascuns faptul că datele nu sunt doar personale, ci sunt comerciale, industriale, financiare. Motivul pentru care corporațiile sunt atât de preocupate de cine controlează pachetele de date din lume se datorează faptului că o mare varietate de activități profitabile depinde acum de ele. Circulația globală de date, în acest caz, se referă într-adevăr la circulația globală a capitalului. Și are consecințe enorme pentru organizarea globală a profitului și a muncii.
Din aceste motive, țările pot dori să facă reguli cu privire la modul în care informațiile călătoresc peste granițele lor, iar societatea americană nu este de acord. Astfel de legi ar însemna “protecționismul digital”, o regresiune irațională într-o lume mai limitată. Inovarea, eficiența și prosperitatea vor suferi.
Astfel, corporațiile solicită acorduri internaționale care blochează liberalizarea totală a fluxurilor de date. Internet Association, un lobby major care reprezintă Google, Facebook și alți giganți din tehnologie, este unul dintre grupurile industriale care au condus efortul de modernizare a Naftei, pentru a fi standardul de aur pentru de-reglementarea datelor. Potrivit Internet Association, guvernelor ar trebui să li se interzică să solicite ca anumite tipuri de date, precum informații personale sensibile, să fie stocate sau prelucrate în țara în care au fost dobândite. Ar trebui să li se interzică să trateze platforme precum Facebook și Google în calitate de editori și să le facă responsabili pentru conținutul care apare pe site-urile lor. Ar trebui să li se interzică să solicite companiilor să dezvăluie secretele algoritmilor lor, cum ar fi cele mai puternice fluxuri Facebook News. Acestea ar trebui să fie împiedicate să reglementeze serviciile online ca utilități publice sau să impună tarife pentru comerțul digital.
Bineînțeles, guvernarea datelor nu este întotdeauna în interesul public. Deseori are un scop diferit regăsit în protejarea unui regim aflat la conducere. China, de exemplu, restricționează fluxurile de date pentru a ajuta guvernul să controleze informațiile disponibile cetățenilor săi și să le supravegheze mai îndeaproape. Rămâne de urmărit în viitorul apropiat cum va evolua problema datelor globale și ce rezultat vor avea solicitările Internet Association.