Una din întrebările puse în zona financiar-bancară din Europa a fost aceea dacă nu cumva explozia mijloacelor digitale de plată va duce în scurt timp la dispariţia bancnotelor tipărite. Ei bine, Banca Centrală Europeană a oferit recent un răspuns în acest sens. Conform BCE, bancnotele Euro vor continua să fie relevante multă vreme de aici încolo, deoarece alternativele existente încă nu sunt viabile la scară de masă. Şi asta chiar dacă o serie de ţări din zona euro au consultări periodice cu banca centrală în vederea modalităţilor de a reduce gradul de utilizare al numerarului în societate, conform oficialilor BCE.
Este foarte adevărat că posibilitatea de a efectua plăţi rapide, de mici dimensiuni, cum ar fi cele către comercianţii cu amănuntul, prin intermediul unor tehnologii digitale cum este cea contactless a generat o diminuare serioasă a nevoii de numerar. Un recent studiu Visa arăta, de pildă, că în Marea Britanie 59% din membrii generaţiei mileniului efectuează în mod curent plăţi prin intermediul telefonului mobil. Explozia înregistrată în rândul utilizării cardurilor contactless şi a telefoanelor mobile pentru plăţi mici este uşor de remarcat pretutindeni în spaţiul european.
Asta nu înseamnă însă moartea numerarului. Bancnotele tipărite îşi vor păstra, conform oficialilor BCE, locul şi rolul în societate ca mijloc legal de plată pentru multă vreme. Banii digitali vor continua să reprezinte doar o variantă tehnică a numerarului. Motivul principal? Bancnotele au ca valoare fundamentală respectarea integrală a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni. Numerarul permite utilizatorilor să-şi conserve libertatea de acţiune deoarece poate fi cheltuit fără ca tranzacţia să fie monitorizată de vreo companie sau de vreo autoritate publică. Iar confidenţialitatea acţiunilor protejează oamenii de riscul de a fi supravegheaţi de către un stat cu intenţii poliţieneşti.
În paralel, un studiu recent al Federal Reserve Bank of San Francisco a arătat că la nivel mondial utilizarea numerarului este, de fapt, în continuă creştere în cele mai multe economii, cu excepţia notabilă a Norvegiei şi Suediei. Studiul a avut în vedere un număr de 42 de economii, care reprezintă circa 75% din PIB-ul mondial. În afară de Norvegia şi Suedia, unde cantitatea de numerar în circulaţie a scăzut, în celelalte 40 de economii fie a fost pe măsura creşterii PIB, fie a depăşit-o pe aceasta.