Prestigioasa firma de analiză Gartner susţine în cadrul unui raport recent că firmele care aşteaptă de la vendorii tradiţionali soluţii inovatoare în domeniul reţelelor au toate şansele să rateze tehnologiile mai bune care vin de la furnizorii de servicii cloud. O idee care poate părea partizană? Ei bine, Gartner are şi argumente pentru afirmaţiile făcute.
Intitulat “Look Beyond Network Vendors for Network Innovation”, raportul conclude că firmele care vor să aibă acces la progresele tehnologice curente ar trebui să-şi micşoreze dependenţa de vendorii clasici în termeni de inovaţie şi să înceapă să emuleze practicile furnizorilor de servicii cloud, care operează la ora actuală cele mai automatizate reţele de centre de date. Iar motivul principal este acela că majoritatea acestor furnizori de servicii generează inovaţie prin proiecte de tip open source, ca atare nefiind dependenţi de o tehnologie sau un vendor anume.
O astfel de mutare strategică necesită, evident, multă muncă. Însă într-un orizont de doi ani de zile, conform Gartner, companiile ar putea să atingă niveluri de eficienţă operaţională care să însemne dublarea numărului de dispozitive pe care un administrator le poate gestiona astăzi, iar într-un orizont de cinci ani ar putea însemna reducerea cheltuielilor operaţionale cu 25%.
În opinia Gartner, problema cu numele tradiţionale din domeniu, precum Arista, Cisco, Juniper Networks şi altele este aceea că vendorii se concentrează pe inovarea produselor proprietare în loc să educe clienţii în zona aplicaţiilor de automatizare reţele tip open source, care au capacitatea de a economisi timp şi bani. Rezultatul concret la ora actuală? În ciuda disponibilităţii unor astfel de instrumente pe piaţă, 70% din firme continuă să configureze echipamente hardware individuale de reţea prin intermediul bătrânei interfeţe de tip linie de comandă, fapt care, singur, reflectă modul în care vendorii de produse proprietare vor continua să refuze promovarea inovaţiei în zona reţelelor dincolo de propriile lor produse.
De asemenea, unii vendori ridică bariere de altă natură în calea progreselor către inovaţie. Exemplul dat de Gartner este cel al gigantului Cisco, care cere clienţilor să folosească doar cele mai noi switch-uri produse de firmă ca să profite pe deplin de noua şi moderna arhitectură de reţea definită software propusă de companie şi denumită Application Centric Infrastructure.
Asumarea răspunderii pentru inovaţie nu va însemna un lucru facil pentru multe firme. Dificultăţile întâmpinate vor include realizarea de schimbări culturale necesare pentru lucrul cu tehnologii de ultimă generaţie. Acceptarea riscului reprezintă, de pildă, o astfel de schimbare culturală. Operatorii reţelelor de companie sunt, în general, adversarii riscurilor, fapt pe care vendorii de echipamente proprietare dau adesea vina pentru lipsa de inovaţie operaţională din centrele de date ale clienţilor.
Însă aversiunea faţă de risc reprezintă doar una din barierele în calea inovaţiei. Companiile folosesc, de asemenea, un model de achiziţie depăşit, care se axează pe caracteristicile şi performanţele de viteză ale echipamentelor hardware. În loc de asta, ele ar trebui să aleagă produse care suportă cadre de lucru automatizate şi orchestrate. Cu alte cuvinte, un model de achiziţie contrar celui tradiţional, în care firma cumpără un switch şi abia apoi hotărăşte ce alte unelte operaţionale ar trebui să îl gestioneze.
Beneficiile potenţiale ale concentrării pe automatizare sunt substanţiale. Gartner estimează că organizaţiile care automatizează 70% din schimbările de configuraţie ale reţelei vor ajunge să reducă numărul de opriri neplanificate ale reţelei cu mai mult de 50% faţă de organizaţiile care automatizează mai puţin de 30% din aceste schimbări.
Nu în ultimul rând, Gartner recomandă schimbarea planurilor de cheltuieli către reinstruirea operatorilor de reţea în defavoarea achiziţiei de echipamente de reţea integrate, care sunt adesea proprietare. Şi asta, susţine Gartner, deoarece firmele care instruiesc operatorii cum să opereze tehnologie de reţea multivendor, open source bazată pe software pot reduce costurile generale de operare cu peste 25% în decurs de cinci ani.