Camerele inteligente moderne conțin o serie de funcții avansate care le oferă utilizatorilor numeroase posibilități: oamenii le pot folosi ca monitoare de bebeluși sau ca sisteme de supraveghere care detectează intrușii când nu este nimeni acasă sau la birou. Dar sunt aceste camere suficient de sigure? Ce ar fi dacă o astfel de cameră inteligentă ar începe să te urmărească pe tine, în locul casei?
Analize anterioare realizate de mai mulți cercetători în securitate au arătat că, în general, camerele inteligente tind să conțină vulnerabilități de securitate mai mult sau mai puțin grave. Însă, în cea mai recentă cercetare, experții Kaspersky Lab au descoperit ceva ieșit din comun: o serie întreagă de camere inteligente s-au dovedit vulnerabile la atacuri de la distanță. Acest lucru este cauzat de o structură în cloud cu probleme la capitolul siguranță, creată inițial pentru a le permite deținătorilor de camere să acceseze, de la distanță, materiale video de pe dispozitivele lor.
Folosind aceste vulnerabilități, niște utilizatori rău intenționați ar putea să execute următoarele atacuri:
– Accesarea fluxurilor video și audio de pe orice cameră conectată la un serviciu cloud vulnerabil;
– Acces root de la distanță, la o cameră, și folosirea lui ca punct de intrare pentru alte atacuri pe alte dispozitive, pe rețele locale și externe;
– Încărcarea de la distanță și executarea unor coduri periculoase pe camere;
– Furtul de informații personale, cum ar fi conturile de pe rețele de socializare ale utilizatorilor și alte informații folosite pentru a trimite notificări;
– Compromiterea („bricking”) de la distanță a camerelor vulnerabile.
Toate aceste atacuri au fost posibile pentru că experții au descoperit că modul în care camerele interacționează cu serviciul de cloud avea probleme de securitate și putea interfera relativ ușor cu alte dispozitive. De asemenea, au descoperit că structura serviciului de cloud în sine este vulnerabilă la interferențe exterioare.
Este important de remarcat că astfel de atacuri sunt posibile doar dacă atacatorii știu numărul de serie al camerei. Însă, modul în care sunt generate numerele de serie este relativ ușor de aflat prin intermediul unor atacuri simple prin forță brută (încercarea unui număr mare de parole, în speranța de a o găsi pe cea corectă): sistemul de înregistrare al camerei nu a avut protecție împotriva unor astfel de atacuri.
În timpul cercetării, experții au reușit să identifice aproape 2.000 de camere vulnerabile disponibile online, dar acestea erau doar camerele care aveau un IP propriu, prin urmare erau disponibile direct prin intermediul Internetului. Numărul real de dispozitive vulnerabile din spatele router-erelor și al firewall-urilor ar putea să fie de câteva ori mai mare.
În plus, cercetătorii au găsit o funcție neprevăzută în documentația produsului, care putea fi utilizată de companie pentru testele finale de producție. În același timp, infractorii ar putea să folosească această cale ascunsă pentru a transmite semnale periculoase către orice cameră sau să schimbe o comandă deja trimisă către ele. În plus, această caracteristică în sine s-a dovedit vulnerabilă. Ar putea fi exploatată mai departe cu un „buffer overflow”, care să ducă în final la închiderea camerei. Compania a rezolvat acum această problemă și a eliminat această caracteristică.
Au fost rezolvate deja vulnerabilitățile camerei, inclusiv încărcarea și executarea unui cod malware arbitrar, de la distanță. A fost actualizat firmware-ul, update-ul fiind disponibil pentru toți clienții noștri. Unele vulnerabilități legate de cloud au fost recunoscute și vor fi rezolvate în curând.
Pentru a rămâne protejați, Kaspersky Lab le recomandă utilizatorilor să ia următoarele măsuri:
- Schimbați întotdeauna parola din fabricație. Folosiți o parolă complexă și nu uitați să o actualizați la intervale regulate.
- Fiți atenți la problemele de securitate ale dispozitivelor conectate înainte de a mai cumpăra încă un astfel de obiect pentru acasă sau la birou. Informațiile despre vulnerabilitățile descoperite și rezolvate sunt de obicei disponibile online și, prin urmare, ușor de găsit.