Un tribunal american a decis zilele trecute să impună colosului sud-coreean Samsung Electronics plata sumei de 539 milioane USD ca daune către Apple pentru copierea de caracteristici ale modelului original iPhone. Este ultima rundă a unei bătălii pe patente între cele două corporaţii, bătălie care datează din anul 2011.
Iniţial, Apple a obţinut daune de peste 1 miliard USD în 2012, după un proces de un an de zile, însă cele două firme nu s-au mulţumit cu decizia şi au apelat la instanţe de apel. În 2013, sentinţa curţii de apel a redus daunele. După ce Samsung a fost de acord să plătească unele daune şi lucrurile păreau să se fi calmat, procesul s-a mutat la Curtea Supremă a Statelor Unite în anul 2016, de unde a fost retrimis către un tribunal districtual cu cererea de a revizui suma de 399 milioane USD din daunele stabilite.
Conform ultimei sentinţe, Samsung are acum de plătit 539 milioane USD, cu 140 milioane USD mai mult decât conform sentinţei din 2016. Plata daunelor a fost stabilită după ce instanţa a decis că Samsung a copiat fără drept trei patente de design Apple, alte daune în valoare de aproape 6 milioane USD fiind stabilite pentru reproducerea unui număr de două funcţii iPhone patentate de Apple.
Analiştii sunt împărţiţi în privinţa acestei ultime sentinţe. Unii susţin că decizia ar trebui să slujească drept avertisment pentru firmele care intenţionează să copieze fără drept elemente de design şi caracteristici de produs, în vreme ce alţii spun că acest caz ar putea duce la remodelarea modului în care firmele socotesc valoarea patentelor care protejează designul produselor.
Ultima sentinţă din acest caz nu dă, de fapt, câştig clar de cauză niciuneia dintre părţi. Suma implicată este mult mai mare decât este dispusă firma Samsung să plătească, cea care, într-un comunicat, a declarat că daunele, dacă există, nu ar trebui să depăşească 30 milioane USD, calculate pe baza profiturilor pierdute de Apple, dar mult mai mică decât cele 2,5 miliarde USD cerute iniţial de Apple. Subiectul este departe de final, deoarece Samsung a anunţat deja că va contesta sentinţa.