Autoritățile din Cluj Napoca s-au lansat în proiectele de tip smart city de puțin timp, dar deja țintesc rapid către o utilizarea intensă a noilor tehnologii pentru a face orașul cu adevărat inteligent. Astfel, cea mai nouă realizare este lansarea în circulație a primelor 10 autobuze electrice din oraș, dintr-un total de 30 care vor ajunge aici în cadrul prezentului acord cu compania Solaris Bus Polonia.
Primele 11 autobuze sunt achizițioante cu fonduri Elvețiene și buget local, în timp ce următoarele 19 vor fi achiziționate din fonduri europene. Mai mult, în cadrul parteneriatului cu Elveția, la Cluj se pregătește și o rețea inovativă de smart lighting cu LED-uri.
Autobuzele Solaris Urbino Electric 12 pot fi considerate un vârf al tehnologiilor smart pentru mobilitatea urbană. Acestea sunt echipate cu toate sistemele necesare de comunicații și conectivitate pentru a asigura serviciile necesare atât călâtorilor cât și autorităților. Dacă, pentru călători, sigura tehnologie smart este internetul wi-fi oferit gratuit, situația este mult mai dezvoltată pentru operator. Autobuzul este echipat cu un sistem de monitorizare și comunicație în timp real pentru a fi urmărit și monitorizat în orice moment. Dispeceratul poate vedea în timp real informații legate de starea bateriilor, funcționarea autobuzului și mai ales situația traficului de călători. Autobuzele sunt echipate cu un sistem de numărat călătorii, care transmite informațiile în timp real la dispecerat, pentru ca operatorul să poata introduce mai multe vehicule pe traseu dacă este cazul. De asemenea, autobuzul comunică cu sistemul de management al traficului, pentru o semaforizare preferențială în traficul din oraș.
Un alt proiect de tip smart city este „Cluj-Napoca: Next Generation Brained City”, proiect finanțat prin POS Creșterea Competitivității Economice, cu o valoare totală de 7,3 milioane lei. Proiectul are scopul să genereze un areal bazat pe conceptul inovativ de comunitate de tip urban ecologică și complet informatizată, consacrată sub paradigma de „networked ecological city”. Conform acestui concept, mediul urban are șanse să devină un mediu armonios și eco-eficient, în care componentele și nivelurile specifice sunt armonizate prin intermediul unei informatizari integrative, aceast sistem informatic urban jucand rolul de „creier” ce utilizeaza date colectate prin intermediul unor rețele de „smart sensor networks”, dar și prin intermediul operatorilor umani din toate contextele specifice ale comunității, pentru a gestiona și armoniza într-un mod inteligent resursele și componentele comunității de la fiecare dintre aceste niveluri.
Obiectivul general al proiectului este acela de a contribui la dezvoltarea inovativă a ecosistemului urban Cluj Napoca prin informatizare, in contextul lui fiind dezvoltate 4 produse IT inovative până în stadiul de marketabilitate, cât și alte 12 componente/produse IT propuse a fi dezvoltate până în stadiul de analiză și design. O componentă importantă din bugetul proiectului este destinată pentru dezvoltarea organizațională a Clusterului Cluj IT, cu scopul de a contribui la întărirea sectorului IT, ca industrie cu aport substanțial la dezvoltarea comunității.
Cluj Napoca se evidențiază și prin alte proiecte smart city, printre care rețeaua de smart parking, sistemul de semaforizare care se adaptează la trafic în timp real, cu prioritizarea rețelei de transport public, și o rețea de wi-fi în spațiile publice, dar și cu un proiect legat de un funcționare public virtual. Lansat în luna aprilie 2018, funcționarul public „Antonia”, este un funcționar virtual, primul din țară, care reduce cu 40% timpul de procesare a actelor din primărie, operând online 60 de tipuri de cereri. „Antonia” este un robot virtual bazat pe inteligența artificială, care pria automat cererile și documentele online, le sortează, transmite numere de ordine și le trimite automat angajaților umani care trebuie să le rezolve. Primăria merge mai departe cu „Antonia”, lucrând deja la dezvoltarea unui robot fizic, care va interacționa direct cu cetățenii.