Când tehnologiile cunoscute ca fiind perturbatoare sunt introduse în orice industrie, un lucru este de obicei sigur, acela că oamenii vor fi înlocuiți. Lucrătorii se tem atunci când munca lor poate fi făcută de mașini, iar angajatorii nu fac prea multe pentru a atenua aceste îngrijorări, mai ales în contextul economiilor imense pe care le pot face prin tăierea personalului. De exemplu, termenul Luddites, care descrie lucrătorii din industria textilă care au distrus mașinile de țesut care le puneau locurile de muncă în pericol, datează de la începutul secolului al XIX-lea. Industria prelucrătoare a fost transformată de revoluția industrială, deoarece mașinile moderne au însemnat o accelerare a producției și o reducere a contribuției umane.
Astăzi avem o altă revoluție industrială condusă de tehnologii cum ar fi inteligența artificială, IoT și imprimarea 3D, care mișcă toate sectoarele de afaceri. Astăzi, o mașină cu auto-conducere este un lucru real și o un taxi dronă este deja aproape realitate. În cadrul băncii britanice NatWest, roboții software oferă clienților sfaturi despre câți bani să investească și unde să investească pe baza răspunsurilor la câteva întrebări. Acest lucru ar fi putut părea un lucru de science fiction acum câțiva ani. Dar, robotizarea nu este chiar atât de intensă în acest caz. Consultanții financiari umani pentru persoanele care investesc sume mici au un script pe care îl spun clienților oricum, deci nu este o mare diferența dacă un robot software face acest lucru.
Dar să ne uităm la producție, care, odată cu transportul, a fost transformată de prima revoluție industrială care a început în secolul al XVIII-lea. În mod surprinzător, un raport recent al Barclays Bank nu numai că prezintă o imagine a lipsei de investiții IT în sectorul de producție, ci și că adoptarea unor tehnologii precum AI, IoT și date mari va crea 101.000 de locuri de muncă în sectorul de producție din Marea Britanie în următorii 10 ani, dar totuși nu menționează câte locuri de muncă vor fi înlocuite cu mașini. Banca a afirmat că studiul său a constatat că producătorii care au investit deja în tehnologii, 32% dintre ei, au declarat că au eliberat din personal pentru a se concentra pe o muncă mai performantă, nu pe procese ce pot fi automatizate.
Raportul a arătat că tehnologiile precum senzorii, big data, generarea de energie electrică și machine learning vor conduce la o variație semnificativă a numărului de locuri de muncă în zonele industriale. Ca scădere a numărului de locuri de muncă, producția a fost cea de-a doua bază, cu o scădere de 46% a locurilor de muncă din industria prelucrătoare în Marea Britanie în ultimii 30 de ani (1987-2017). Numărul a scăzut de la 4,95 milioane la 2,66 milioane în acea perioadă. Doar exploatările miniere și carierele au scăzut dramatic, cu o scădere cu 69% a angajaților. Nu este surprinzător acest lucru, din faptul că mașinile grele controlate de computere realizează o mare parte din operațiunile de transport și exploatare în masă.
Sectoarele care au înregistrat cel mai mare procentaj de creștere în ceea ce privește ocuparea forței de muncă începând din 1987 sunt industria imobiliară (creștere cu 142%), știința și tehnologia (130% creștere) și sectorul administrativ (creștere de 120%). Tehnologia înlocuiește locurile de muncă cu o rată mult mai mare decât cea pe care o creează sau înlocuiește munca tradițională cu normă întreagă cu munca independentă sau de lucru, care oferă oamenilor o mai mică securitate a unui loc de muncă. Aceste schimbări din ce în ce mai rapide trebuie să tragă un semnal de alarmă pentru a oferi protecție și recalificare celor care nu mai pot procesa pe posturile pe care le cunosc.