Suntem martorii creșterii datelor din IoT și Edge Data, iar provocările pe care le prezintă întreprinderilor sunt semnificative. IoT, termenul larg pentru o colecție variată de senzori, dispozitive și tehnologii inteligente, este definit de echipamente cum ar fi hardware-ul de supraveghere și rețeaua de fabricare care devine mai inteligentă și conectată. IoT permite organizațiilor să extragă din infrastructura lor date valoroase și uneori în timp real. Mai mult, senzorii noi permit companiilor din diverse industrii precum agricultura, transportul și aviația să monitorizeze operațiunile și să îmbunătățească performanța și siguranța cu dispozitive cu costuri reduse. De obicei, acestea sunt mobile sau funcționează la distanță de centrele de date corporative și infrastructura IT.
IDC se așteaptă ca investițiile pentru IoT să atingă 1,2 miliarde de dolari până în 2022. Gartner calculează că în prezent sunt utilizate 8,4 miliarde de dispozitive IoT și se așteaptă să crească până la 24 miliarde până în 2020. Și, deși dispozitivele IoT pentru consumatori, cum ar fi frigiderele conectate, au capturat imaginația populară, aplicațiile industriale și monitorizarea instalațiilor, utilităților și infrastructurii de transport vor reprezenta majoritatea acestei creșteri.
Până în prezent, creșterea IoT a avut doar un impact limitat asupra modului în care întreprinderile proiectează sisteme informatice. În parte, acest lucru se datorează faptului că IoT este încă o tehnologie nouă și în evoluție. De asemenea, tocmai pentru că noile dispozitive există la margine (edge data). Dar, pe măsură ce întreprinderile doresc să exploateze datele generate de sistemele lor, departamentele IT vor trebui să facă legăturile de rețea la dispozitivele de la margine mai rezistente sau să vină cu soluții pentru conectivitate limitată sau intermitentă. De asemenea, trebuie să înțeleagă diversitatea datelor produse de sistemele de margine și modul în care aceste date vor fi utilizate în cadrul afacerii. Potrivit IDC, 87 de exabyte de capacitate de stocare vor fi livrate pentru încărcările IoT până în 2021. Dar acest total maschează o gamă largă de volume și tipuri de date. Acestea pot varia de la o singură alertă de câțiva kilobyte pentru un punct de temperatură, până la terabyte de date potențial pentru video de supraveghere, recunoaștere facială sau analize comportamentale în transport sau în comerțul cu amănuntul.
IT și afacerile trebuie, de asemenea, să discute politicile de păstrare a datelor. Unele date, cum ar fi alertele, pot fi reținute doar zile sau ore. Datele de supraveghere și orice informații care vor fi analizate ulterior ar putea avea o durată de viață de lucru de luni, arhivarea fiind măsurată în ani. Între timp, un producător de aeronave va păstra de obicei datele de producție pentru câteva decenii după ultimul zbor al unui tip de aeronavă. Cu o aeronavă modernă, cum ar fi Boeing 787 sau Airbus A350, care produce până la jumătate de terabyte de date per zbor, cererile de stocare IoT ar putea fi uriașe. Exemple abundă de la alte industrii, unul fiind compania de termostate inteligente Quby, care captează 100 GB de date comprimate în fiecare zi.
Apoi, există tipurile de întreprinderi de date care captează de la margine. Unele informații, cum ar fi citirile senzorilor, sunt structurate și pot fi într-o bază de date. Alte sisteme, cu toate acestea, creează cantități mari de date nestructurate, în special video și fotografie, dar și fișiere audio. Departamentele IT vor trebui să separe stocările brute și nevoile de arhivare pe termen lung de nevoia de acces rapid la metadate, astfel încât utilizatorii să poată găsi imagini în caz de eșec al sistemelor sau de incident de securitate.
Dar, mai degrabă decât să implementeze mai mult spațiu de stocare, companiile încep să devină mai inteligente cu privire la modul în care folosesc IoT și datele de margine. O parte din răspuns este de a stoca și procesa mai multe date la margine. Altul este să se concentreze mai mult pe analiza datelor și să împingă analiza la limită.
Producătorii integrează din ce în ce mai mult dispozitivele IoT cu stocare proprie locală. De exemplu, Western Digital, face ca cardurile SD să fie optimizate pentru supraveghere și pentru prelucrarea datelor localizate. Acest lucru permite mai multor date să rămână pe dispozitiv, precum și asigurarea că înregistrarea continuă dacă rețeaua are probleme. Deoarece dispozitivele de margine devin mai puternice și mai fiabile, companiile ar putea opta doar să tragă metadatele de la margine și să recolteze numai date brute dacă apare un eveniment.