Conform unui recent studiu efectuat de KPMG, cheltuielile firmelor cu tehnologii din zona inteligenţei artificiale, machine learning şi robotic process automation vor cunoaşte o creştere explozivă în următorii ani, aproape jumătate din firme la nivel global ajungând să utilizeze astfel de tehnologii la scară extinsă până în 2025. Ca volume de cheltuieli, KPMG estimează că firmele vor ajunge să cheltuie 232 miliarde USD pe astfel de tehnologii în anul 2025, comparativ cu 12,4 miliarde USD în acest an.
În studiul său, intitulat Ready, set, fail? Avoiding setbacks in intelligent automation race , KPMG mai arată că firmele nutresc mari speranţe legate de aceste tehnologii, însă momentan nu sunt pregătite să le extindă la vreo scară. Circa 37% din firme actualmente examinează potenţialul tehnologiei IA, 24% derulează proiecte pilot, 12% utilizează IA în mod selectiv şi 13% nu utilizează deloc IA. Cu toate astea, utilizarea IA este de aşteptat să se accelereze în următorii trei ani, la acel moment practic toate companiile din lume ajungând să folosească această tehnologie într-o măsură sau alta – 49% o vor utiliza extensiv, 29% o vor utiliza selectiv şi 11% vor derula proiecte pilot.
Studiul KPMG afirmă că firmele native digital deţin deja un avantaj competitiv distinct prin intermediul tehnologiilor IA, însă celelate companii pot folosi astfel de tehnologii pentru a recupera terenul pierdut. Cu toate astea, există şi avertismente. O astfel de strategie de recuperare trebuie foarte bine definită, deoarece aici nu este vorba doar de tehnologie în sine, ci de modificarea radicală a modelelor de afaceri şi operaţionale ale firmei.
Tocmai de aceea, studiul identifică mai multe motive pentru gradul încă redus de pregătire pentru trecerea la astfel de tehnologii. Două treimi din firme declară că unul din principalele motive este dat de lipsa de talente interne, iar jumătate dintre ele citează efortul imens de a defini bine obiectivele şi paşii strategiei de schimbare. Conform unei treimi din respondenţi, cel mai mare obstacol este însă legat de îngrijorarea managementului vizavi de impactul unor astfel de tehnologii asupra angajaţilor.
Şi totuşi, în ciuda acestei lipse de pregătire, firmele alocă deja fonduri pentru astfel de tehnologii. Conform studiului, 32% din firme au aprobat deja suplimentarea finanţărilor pentru robotic process automation, iar 40% au declarat că vor creşte cheltuielile cu inteligenţa artificială cu cel puţin 20% în următorii trei ani.