Digitalizarea Administrației Fondului de Mediu anunțată pentru finalul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, a fost unul dintre subiectele atinse în cadrul conferinței Reciclarea deseurilor – punct și de la capat. Noi provocări pentru mediul de afaceri care a pus față în față mediul de afaceri și reprezentanți ai Administrației Fondului pentru Mediu.
Discutiile au vizat cele mai recente modificari aduse in domeniul gestionarii deseurilor prin Ordonanta de Urgenta 74/2018. Aceasta transpune in legislatia romaneasca mecanismul larg al economiei circulare care trebuie implementat si in Romania cu ajutorul unui set de instrumente si modele adoptate si in alte state membre, cum ar fi: “plateste pentru cat arunci”, “raspunderea extinsa a producatorului” si “contributia pentru economic circulara”.
„Noul cadru legal de reglementare a colectarii si reciclarii deseurilor de ambalaje aduce schimbari semnificative in ceea ce priveste modalitatea in care mediul de afaceri va putea sa isi indeplineasca obiectivele anuale de reciclare/valorificare a acestor deseuri.
Obligatiile producatorilor de bunuri ambalate vor fi mai greu de indeplinit, in sensul in care obiectivele anuale de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaje au valori semnificativ mai ridicate fata de cele actuale (de exemplu, procentul actual de reciclare/valorificare a deseurilor de ambalaj din lemn stabilit in prezent la 15%, va inregistra o crestere de 50% iar obiectivul global de valorificare creste de la 60% la 65% de la 1 ianuarie 2019). Astfel, exista riscul ca multi operatori economici sa nu se poata conforma tintelor de reciclare prin nici unul dintre cele doua mecanisme propuse (individual pe baza propriilor deseuri de ambalaje sau prin OTR) si sa prefere plata directa a penalitatii de 2 RON/kg catre AFM.
Producatorii de bunuri ambalate se vor confrunta, inevitabil, cu costuri mai ridicate pentru alocarea resurselor umane si tehnice pentru adaptarea si reorganizarea sistemelor interne si a procedurilor de gestionare a deseurilor de ambalaje”, a declarat Daniel Anghel, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.